View Single Post
Eski 04-07-2012, 09:40   #28
ilksenozturk
Ağaç Dostu
 
ilksenozturk's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-04-2007
Şehir: istanbul
Mesajlar: 1,351
ben de izin verirseniz diğer arkadaşlar kadar usta olmasam da birkaç şey yazmak isterim.
çok güzel şeyler yapabileceğiniz bir bahçeniz var, ki yapmaya başlamışsınız zaten. güle güle oturun.

öncelikle lütfen acele etmeyin. bahçe/ bitki/ çiçek sabır işidir. belki de dünyada böyle bişeylerin de bizimle beraber olmasının nedeni sabrı öğrenmizdir, değil mi?

bunu yazma sebebim yazınızda bolca '1 senedir büyümüyor' gibi ifadeler olması. 1 sene nedir ki onlar için? beklemek, şans vermek lazım.

masalımsı bahçeler unutmamalı ki yeni değil, uzun yıllar düzenli emek verilen bahçelerdir. yani zamana ihtiyacınız var. seneye çok çok güzel olacak diye bir şey yok, her sene daha da güzel olacak demek lazım. yaşayan bir varlıktır bahçe çünkü.

bahçede bol çeşitlilik güzeldir ama düzen bozulursa eğer toparlaması çok zor olur, tanzimi ve nizamı zordur. bir süre sonra sizi görüntü olarak da iş yükü olarak da yormaya başlar. bu yüzden öncelikle gilan'ın dediği gibi ne kadarını boş bırakmak, çim ile bırakmak istediğinize kadar vermenizi tavsiye ederim. kalan alanları kendi içlerinde değerlendirip bitki seçimine ona göre başlarsınız.

ankara'ya dayanacak, gölge alanlarda da -max performans olmasa da- işinizi görecek lavantayı tavsiye ederim. mesela kapatmak istediğiniz bir alan varsa etrafına 2 kök lavanta dikebilirsiniz. 2. veya 3. senesinde tam performansına ulaşıp 1 metrelik çaplara varabilirler ve bu sebeple budanmaları gerekir. yani bir süre sonra yer kaplayacaklar, bunu da gözönüne almakta fayda var ve hemen büyümeyecek, bekleme ister biraz yani.

ahmeter'in bahçesinde çok sevdiğim bir uygulama var, ağaç diplerine çiçek tarhı. mevsimlik bitkilerinizi burada kullanabilirsiniz, boylanmasınlar ve hızlıca bahçeyi güzelleştirsinler diye. sizin yetişkin leylandileriniz buna uygun sanki soğanlıları da buralarda kullanırsınız mesela, örneğin kışın laleler topraktan çıkana kadar çuhalar kapatıcı olacaktır.

düzen sevenler için; bahçeyi güzel gösteren şeylerden biri de simetridir bence. o yüzden bir bitkiden tek tek edinmek yerine çiftler halinde edinip simetrik dikmeniz görüntü açısından güzel olabilir.

bir de kare kare taşlarınızın içine çilek düşünür müsünüz? ya da ayakaltında olmayacak yerleri çim yerine minyatür çilekler ile yeşillendirmeyi?

çok yazmışım ben yahu sustum.

ilksenozturk Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön