View Single Post
Eski 03-07-2012, 22:18   #24
gilan
Ağaç Dostu
 
gilan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: San Francisco / ABD
Mesajlar: 3,988
Sevgili Sudenur,

Başlık açtığınıza çok çok sevindim.
Siz "Bahçemin haline bakın" demişsiniz ama benim burada okudukça resmen heyecandan kalbim çarptı. O kadar çok potansiyeli var ki bahçenizin. Genel hatları, evin ve verandanın konumu her şey çok çok uygun. Belki forumda okumuşsundur, bu aralar peyzaj tasarım kursuna gidiyorum. Dün akşam da eldeki arazinin çeşitli faktörler üzerinden incelenmesi ve ana hatların tasarlanmasına dair çok faydalı bir ders vardı. O nedenle de biraz havaya girdim sanırım, şu an sanki sizin bahçenizi bana ilk işim olarak vermişler de buyrun başlayın demişler gibi hissediyorum.

İlk önerim acele etmeyin. Acemi bahçıvanın en büyük hatasıdır acelecilik. Çim ekimi sırasındaki tecrübelerinizi zaten yazmışsınız.
Bir diğer ilk önerim de bitkilerinizden hemen vazgeçmeyin. Büyümüyor, olmuyor dediklerinize biraz süre verin. Siz daha yeni yeni onlarla ilgilenmeye başladınız, bakalım bu ilgiye zamanla nasıl cevap verecekler. Onlar bunca süredir sizden ümidi kesmemişler değil mi ama?

Gülleriniz biraz yüksekten budanmışlar: Gül (Bakım bilgileri, gübreleme, güllerde budama)
Gelecek sene daha kısa olmalarını isterseniz daha alçaktan budayabilirsiniz. Köklerinin kalınlığında yanlış bir şey yok. Güller yaşlandıkça kökleri daha da kalınlaşacak. Bizim bahçedekilerin kökleri 10 cm çapa ulaşmıştı.

Bodur elma, budanan çam, malta eriği ve daha birkaç bitkide dikkatimi çeken şey ağacın çevresini çok dar bırakmışsınız. Çim çok içine kadar girmiş. Herbirinin dibini 50-60 cm kadar çimden arındırırsanız hem ağaçlar daha iyi büyür, hem de daha derli toplu bakımlı görünür. Koyu renkli malç malzemesi gerçekten görüntüyü çok değiştirmiş. Bu yeni genişletilecek kök bölgelerine de yakışacaktır.
Hatta aslında bakarsanız dünkü derste öğrendiğim bir nokta var ki tam da sizin bahçenize uygun olur ama biraz cesur bir adım, ne düşünürsünüz bilemem. Peyzaj mimarı hocamız "Genelde hep bahçede nereye ne dikileceğini düşünüp geriye kalan alanı çim yapıyorlar, oysa önce çim alanın şekli belirlenip geriye kalan alan bitki ve çiçek alanı olarak bırakılmalıdır." dedi. Buna örnek olacak birçok çizim gösterdi, ben çok beğendim. Yakında ders notlarımı paylaşmayı düşünüyorum, o zaman daha detaylı anlatabilirim.

Çimdeki sorunun mantar olduğuna emin misiniz? Şu nedenle soruyorum, ben de bahçeli eve ilk taşındığımız sene çimde belli bölgelerde aşırı sararma gözlemlemiştim. Başta mantar olduğunu düşündüm ama sonradan fark ettim ki tam o noktaya camdan yansıyan güneş geliyordu. Meğer bu şekilde gelen yoğun sıcak kurutuyormuş. Sulamayı arttırınca tekrar yeşillenmişlerdi. Siz de bir bakın bakalım böyle bir durum olabilir mi?

Ortanca konusunda bakalım ne olacak... Ortancanın -30'lara kadar dayanan pek çok türü var ama ülkemizde genelde daha hassas türler satışta. Siz güzelce malçlayıp sarıp sarmalayıp korumayı bir deneyin ama olmazsa da hemen ümitsizliğe kapılmayın. Bir şekilde dayanıklı türleri de elde ederiz.

Şu fotoğraftaki çim alan ile yürüme yolunun arasındaki yükselti nedir? Toprak dökülmesin diye konmuş diyeceğim ama çimden de bayağı bir yüksek duruyor, anlayamadım.
http://www.agaclar.net/forum/attachm...5-p7020087.jpg

Daha birçok şey var, bu şimdilik giriş olsun.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön