View Single Post
Eski 29-06-2012, 16:32   #1
syuksek
Ağaç Dostu
 
syuksek's Avatar
 
Giriş Tarihi: 01-06-2009
Şehir: Kdz.Ereğli, Zonguldak
Mesajlar: 443
Endemik Datça Hurması (phoenix theophrastii)

Endemik Datça Hurması (phoenix theophrastii)
Türkiye'de yetişen tek yerli palmiye türü.

1982 yılında İstanbul Üniversitesi’nden Prof. Dr. Melih Boydak tarafından Türkiye’de varlığı tespit edilen Datça hurması Türkiye, Gİrit ve Finike'de yetişiyor, 4.buzul çağından kalan endemik bir tür. Buzul çağında, güneydeki sıcak iklimlere inen Datça hurması ve sığla gibi türler derin dere ve kıyı vadileri gibi korunaklı alanlarda günümüze değin ulaşabilen türler arasında.

Datça hurmasının Türkiye’deki en geniş yayılımı Datça Yarımadası’nda, nem ve su seviyesi yüksek olan Hurmalıbük ve Eksere vadilerinde görülüyor.
Girit adası'nın vai koyunda bolca görülmektedir ve vai hurmalığı Avrupa'nın en büyük palmiye ormanı kabul edilir.

Anavatanı avrupa olan iki palmiye türünden biridir. Datça'da köylüler her ekim/kasım'da bu ağaçların meyvelerini yemek üzere toplarlar, açık turuncu olan bu meyveler olmamış hurmaya benzeyip çok buruk bir tada sahiptirler.
Ağacın görüntüsü normal hurmaya göre daha mavimsi/grimsi ve daha kısa yapraklı ve daha yabanidir.

Datça yarımadasındaki doğal yayılış alanları, oldukça dik ve sarp vadilerin yer aldığı, yerleşme yerlerinden uzak, hemen hiç uğranmayan veya çok seyrek olarak uğranan yörelerdir.

Datça hurması fevkalâde güzel ve dekoratif görünümlü, park ve bahçelerimizin seçkin yerli bir türü olmaya adayıdır. Tohumla ve vejetatif yolla doğal olarak gençleşebilmektedir.

syuksek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön