Konu: Kirpi
View Single Post
Eski 28-06-2012, 01:08   #77
çisem
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-10-2011
Şehir: Aydın
Mesajlar: 158
Sayın Gülenmelek;
Bu kadar hayvan bakmaktayım, benim bahçemde de kirpi ailesi var her yaz bahçelerimizin salyongozlarını yiyen, ama hiç annesiz kirpi beslemediğimden şaşkınım.
Annelerini taklit edip birlikte karın doyuran bahçemdeki aileye bazen marul, havuç, salatalık veririm ama yavruların muhtemelen dişleri olduğundan olsa gerek kemirip dururlardı.
Tavşan gibi otçul olmayıp, genelde etçil özellikte olan bir hayvan olduklarından yola çıkarsak daha bebek olan bu yavrulara başka ne verilebilir ve ne kadar sürede diye iki veterinere birden sordum. Hep beraber cevap vermekte zorlandık. Kirpiler anne sütüyle beslenip, daha sonra börtü böcekle yani bol proteinle yaşamlarını sürdürürler.
Ama ot, sebze de yerler. Aç kaldıklarında bitki köklerini de yediklerini araştırmıştım bir ara.

Anne yaşıyorsa yavruları kokularından bulabilme ihtimali ile bulduğunuz bölgeye kontrolünüz dahilinde bırakmayı mutlaka düşünmüşsünüzdür.
Kirpilerin kış uykusunda bile burunlarının koku alma özellikleri ile uyanıp nereyi kazıp yeryüzüne çıkacaklarını tespit etme özellikleri var. Öyle sanıyorum ki benim bahçeme de salyangoz popülasyonunun kokusunu takip ederek geldiler. Bu sene bahçemde salyangoz ve solucan yok onlarda yok.
Benimkiler anne önde iki yavru arkada geziniyorlar ve ne bulsa yiyorlardı. Bir keresinde yeğenlerim tavuklu pilav vermişler ve onlar da yemişler.
Bahçenize derin bir mantar cücelerin evi gibi yer kazıp yavruları o şekilde bıraksanız, anne topraktan alacağı kokuları ile belki bulabilir yavruları. Umarım anne sağdır.
Size kolaylıklar diliyorum.

çisem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön