View Single Post
Eski 13-06-2012, 07:40   #1
gencmenn
Ağaçsever
 
gencmenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-06-2012
Şehir: lichtenfels
Mesajlar: 38
Yıldız fotoğrafı nasıl çekilir?

yildizlari pozlama teknigi yildiz fotografi

Yildizlarin akisini pozlamak sanildigindan cok daha kolaydir aslinda.
pozlama yapmamiz icin bize gereken malzemeler öncelikle kablolu **** uzaktan kumandali denklansör, genis aci lens, kaliteli bir tripot.

cekim yapacagimiz mekan önemli kriterlerden biridir ki, sehrin isik kirliliginden uzakta zifiri karanlik bir ortam vede bulutsuz, ay isigi olmayan bir saatte cekim yapmaliyiz.

sigma 10-20mm veya tamron 12-24mm gibi lensler en ideal lenslerdir bu cekimlerde,
eger 18-55mm lensimiz varya buda yeterli olacaktir..

hiperfocal netleme bilmeyen arkadaslar cekimden önce lenslerinin fokusunu yakinda nesne olmayan uzak bir yere yapmalidirlar, hiperfocal netleme 10-20mm de sorunsuz oldugundan bu tarz lensi olan arkadaslar daha önceden fokus yapma ihtiyaci yoktur.

simdi cekime geldi sira, önce makinemizin kelvin ayarlarini yapalim, eger mavi bir gökyüzü istiyorsak 3200k, eger kirmiziya yakin **** bordo bir elde etmek istiyorsak 5200k veya 7000k yapalim.
makinemizin fokus ayarini all fokus yapalim, en önemli degerlerden biride iso degeridir ki mümkün oldugu kadar düsük isoda cekim yapmaliyiz ki sensör cok uzun pozlama yapacagimizdan yanma riskini ortadan kaldiralim, unutmadan söyliyeyim, yildiz pozlamalarini yaz aylarinda denemeyin, kis aylarinda ortam soguk oldugundan sensör daha az isinacaktir ve cok daha uzun süre tehlisiz pozlama yapabilelim.

cekim ayarlari söyle olmalidir tahminen, perde hizi (enstantane) bulb , diyafram araligi ise en acik durumda yani f4 veya 5, 6 olmalidir, benim makinede iso en düsük 100 oldugundan 100 iso degerinde cekim yapiyorum.

yildizlarin aikisini pozlarken akisin dairesel olmasina önem vermeliyiz ki buda polar yildizi diger adiyla kutup yildizini karsimiza almakla mümkün olabilir örnek olarak bu fotografimi gösterebilirim.


Kutup yildizi dünyanin tavaninda bulundugundan, dünya dönerken o yildiz sabit kalir ve diger yildizlar onun etrafinda dönüyormus hissi verir..

cekim yaptigimiz mekan eger kulube gibi bir yapi varsa, cekimin 2. dakikasinda elimizdeki led lamba ile aydinlatarak daha estetik bir manzara elde etmemizde mümkündür, örnek olarak bu fotograf



Eger cok durgun bir su kenari bulursak dönen yildizlarin akisini yansimayada alabilme imkanimiz olur ki buda estetik olarak cok güzeldir. Örnek olarak asagidaki fotograf


cekimi manuel fokusta yapacagiz ki zaten lensimiz hicbir sey görmiyeceginden bosuna oto fokusta ugrasmiyalim.

arkadaslar simdilik aklima gelenleri yazdim, unuttugum bir detay kalirsa daha sonra forumda yazarim..


kalin sevgi ve saglicakla
Gencer Seri 2012

Forum konusu ve fotograflarin tüm hakki Gencer seri´ye aittir, izinsiz baska bir forumda kullanilamaz.

Keyword: uzun pozlama yıldız çekim , yildiz fotografi, uzun pozlama yıldız fotograf çekimi, uzun pozlama NASIl YAPILIR, uzun pozlama bulb YILDIZ foto, uzun pozlama ile yıldız çekim teknigi

gencmenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön