View Single Post
Eski 11-06-2012, 00:04   #246
pilvikuja
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 04-03-2012
Şehir: Ankara
Mesajlar: 39
Merhaba Jaskulin,

Bende sizin gibi bonsai ye yeni başlayan birisiyim. Bir bonsai aldıktan sonra nedense devamı da geliyor. Sizin gibi bende Ikea' dan bir bonsai aldım, yaprak dökme sorunu ile karşılaştım. O sorunu atlattıktan sonra ikinci bir bonsai daha aldım. Sonra bir fidan beğenip onu aldım, derken diğer bir fidan. . . Farklı türlerle çalışmak farklı methodlar geliştirmeyi ve öğrenmeyi da sağlıyor. Burada konu ile ilgili size ciddi anlamda yardımı dokunacak üyeler var ama bende naçizane fikirlerimi sizinle paylaşmak isterim.

Bonsai' ye yeni başlayan kişilerde yaprak dökme sorunu genellikle sulamadan kaynaklanıyor. Bonsainize nasıl baktığınızı yazarsanız daha net cevaplar verebilirim.
Bonsai' ye fazla su vermek yaprak dökümüne neden olabileceği gibi kök çürümesine ve ağacınızın ölmesine de neden olur. Fazla su vermeyebilirsiniz fakat yanlış toprak kullanıyorsanız suyu tutan toprak bonsainizde yaprak dökülmesine sebep olabilir.

Ikea' da satılan bonsailerin plastik saksılarının altında delik oluyor ve bonsaiyi suladığınız zaman o deliklerden su hemen boşalmaya başlıyor ki olması gereken budur. Fotoğraftan gördüğüm kadarı ile saksı değişimi yapmışssınız. Saksınızın altında delikler olması gerekiyor. Saksı değişimi yaptığınızı farz edersek toprak değişimide yapmış olabileceğiniz aklıma geliyor. Eğer çiçek toprağı kullandıysanız (çiçekçilerde paket içerisinde satılan topraklar) hata yapmışsınız demektir. Çünkü o tarz topraklar suyu tutar. Suyu tutan toprak bonsainizin köklerini boğar ve su içerisinde kalan kökler zamanla çürümeye başlar. Siz saksının üstünden baktığınızda toprağı kurumuş görebilir ve biraz daha su ekleyebilirsiniz lakin saksının dibi su ile dolmuştur ve dolmaya da devam edecektir.

Bonsainize geçen süre içerisinde ne gibi işlemlerde bulunduğunuzu yazarsanız daha doğru cevaplar alırsınız. Benim söyleyeceklerim de 6-7 ay içerisinde edinmiş olduğum tecrübelerden ibarettir. Bunu da özellikle vurgulamak isterim. Bu işe yıllarını vermiş kişiler var ve forum içerisinde onların yazılarını okuyarak daha detaylı ve doğru bilgilere ulaşabilirsiniz.

pilvikuja Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön