View Single Post
Eski 10-06-2012, 13:34   #1
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Saksıları çok amaçlı kullanmak...

Hepimiz balkonlarımızda çeşitli bitkiler yetiştirmeyi arzu ediyoruz..
Ama, büyüklüğü sınırlı olan bu balkonları birçok saksı ile doldurmak, gereksiz kalabalığa, sorunlara neden olabiliyor..
Ben saksı tasarrufu ve aynı saksıları çok amaçlı kullanmak için sizlerle deneyimlerimi görsel olarak paylaşmak istedim..

- Benim balkonumda 3 ana saksım var..Bunların çapı 43, derinliği ise 40 santim..
Çok amaçlı kullanmak için ideal..

- Saksılarımı çok verimli bir toprak ile doldurdum 2 yıl önce..İçine 2 kilo kadar yonca, tirfil gibi bitkiler çiçekteyken kesip toprağa karıştırıp yeşil gübreleme yaptım..Ayrıca her saksıya 2 kilo kadar yanmış koyun gübresi karıştırıp doldurdum saksıları..

- Saksılarımda temel bitki olarak, 2 yaşında güzyemişi, kocayemiş ve hünnap var..Hünnapta bu yıl çiçekvar..Gelişmeleri çok güzel 3 fidanımın da..

-Ben bu saksılara ekim ayı sonlarında, nergislerimi, çok az da lale ekiyorum..Ağırlık nergislerimindir..Nergisleri saksıların fırdolay etrafına 7-8 santim arayla ve saksı kenarından 6-7 santim içerde sıralı olarak ekiyorum..Soğanlar, tepeleri hafifçe gözükecek şekilde sığ ekerim; fazla derine gömmem..Bu, onların erken kuruyup sökerken kolay olmasını sağlıyor..
Nergislere mayıs ortalarından sonra üstten sulamayı kesiyorum ve içindeki fidanın susuz kalmaması için saksı altlığından su veriyorum..
Nergisler sıcaklar bastırmaya başlayınca ve sulanmadıkları için mayıs ortalarından sonra sararmaya başlıyorlar ve haziran sonlarına kadar tamamen yaprakları kuruyor..Ben soğanların ve köklerinde tam kuruması için temmuz 10'lara bekliyor ve soğanları söküp alıyor ve onları üstü açık bir mukavva kutu içinde, evin serin, havadar bir noktasında kasım başına kadar muhafaza ediyorum..

- Fotoğraflarda görüleceği gibi 2 saksımda ekili lale, Karaburun ve diğer bir nergis türü tamamen kurudu..Yapraklar tam kuruyunca ben hemen kahvaltılık kıl biber ekmeye başlıyorum..Şu an 2 saksımda ayrı zamanlarda ektiğim biberler boylanmaya, çiçeklenmeye başladılar..
Üçüncü büyük saksımdaki double daffodil erlicheer türü nergislerimin yapraklarıda oldukça sarardı..O saksıya ekeceğim kıl biberlerim de köpük içinde hazır, dikilmeyi bekliyorlar..( Fotoğrafta görebilirsiniz) Sanırım bir hafta sonra onlarıda dikerim..

- Saksıda domates ektim geçen yıl..Bayağı bir domates aldım almasına ama, domatesi saksıda verimi çok bol üretmek pek mümkün değil..
Biber çok daha verimli..

-Her saksıya ektiğim 5 adet biberi saksının tam kıyısına dikiyor ve onlar boylandıkça, eğri olarak saksıya soktuğum sopalara uygun bir iple bağlaya bağlaya onların dallarının saksının dişina çıkmasını sağlıyorum..Bunu yapmasam 5 biber sımsıkı yaprak ve dallarıyla birbirine girer ve biber verimi çok düşerdi..
Böyle 3 saksıda 15 kök biber evin kahvaltılık, hatta bazen menemen ihtiyacını bile karşılayabilir..

- Ayrıca biberler geçip kuruduktan sonra nergisler, laleler çıkana kadar bu saksılarda buğday çimi yetiştiriyorum..Onlarıda 1-2 mm. parçalar halnde bıçakla doprayıp depfrizin dondurucu bölümünde hızla şoklayayak donduruyor ve bütün kış ihtiyacımız kadar alıp çorba ve salatalarımızda kullanıyoruz..
Kısaca 3 büyük saksımızı 4 amaçlı kullanıyoruz..

- saksıların toprağı zaten çok kuvvetli..Ama ben böyle yeni bitkiler ekince suya karıştırdım organik bir ürün olan deniz yosununu kullanıyorum..Gömgök oluyor yapraklar; çok memnunum ondan da..

http://www.drt.com.tr/BitkiBesleme.aspx?sayfa=organik

Eklenen Resimler
     
pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön