View Single Post
Eski 07-06-2012, 01:02   #61
ümitibrahim
Yeni Üye
 
ümitibrahim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 28-05-2012
Şehir: kocaeli
Mesajlar: 26
Parabolik aynalara dair ciddi planlarım var;sistem yemek pişirmede kullanılanların epey büyük ölçeklisi olacak.Işığın girdiği yer kuvars gibi şeffaf bir refrakter,diğer bölümlerse kapalı devre refrakter,ışığın ilk çarptığı fırın içindeki bölümse hafniyum olacak.

Şu anki gazlı fırınımla 1100 derecelere çıkıyorum,saatlerce yüksek ısılarda çalışıyorum.Yakıt masrafı mı dersin,gaz ve oksijenin yarattığı risk mi tedirginlik mi dersin...

Doğa bize başka kaynaklar da vermiş;temiz,sağlıklı üstelik bedava,neden değerlendirmeyelim?

Böyle bir sistem için geniş alan lazım,''çekip başımı gittiğim'' zamanı beklemem gerekecek,iki yılım daha var.

Tabi böyle bir fırın yapma fikrine doğa dostlarının yakından takip ettiği İspanyadaki güneş santralinden ulaştığımı da belirtmeliyim;parabolik aynaların Kudüsünden çok şey öğrendik.

En ince ayrıntısına kadar araştırdım bu konuyu mecburen,o yüzden sistemi yemek pişirmek için kullanacaklara-haddim olmayarak-iki tavsiyem olacak.

İlki Budak-botanik arkadaşımın çizimlerinde belirttiği önlem kesinlikle alınmalı;parabolik aynalar küçük bile olsalar ciddi tehlikeler yaratabilirler.

İkincisiyse doğru yansıtıcı kullanılmalı;alüminyüm folyo ya da esnek reflektörler ışığın çok azını yansıtır,odakta elde edeceğiniz enerji çok düşük olacaktır.Reflektör olarak kaliteli bir cam ayna dışında birşey kullanmayın.Küçük kareler halinde elmasla kesilen cam aynaların çanak antenler üzerine aralıksız ve düzenli yapıştırılmasıyla elde edilen parabolik aynalar alüminyum folyoyla yaptıklarınızdan 4-5 kat daha fazla ısı sağlayacaktır.

En pratik ve verimli el yapımı parabolik ayna bildiğim kadarıyla budur,şu videodaki gibi;

PARABOLIC DISH MIRROR - PARABOLOID DIY REFLECTOR Solar death ray satellite antenna - YouTube

Folyoyla falan zaman kaybetmeyin derim,kare aynalar bu iş için biçilmiş kaftan.

ümitibrahim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön