View Single Post
Eski 04-06-2012, 13:14   #1
tamerkarakan
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 11-05-2012
Şehir: Mardin
Mesajlar: 29
Wink Drosera capensis Bu bilgiler yanlış mı?

İnternetten Drosera capensis aldım. Yanında bu klavuz geldi. Bitki ıslak bir kağıta sarılı kökü açık olarak geldi. Yanında torfu ve saksısı da vardı. Eğer bu bilgiler yanlışsa doğrusu gelen torfa ekip iyice sulayıp saksıyı su dolu tabağa koyup güneşe mi koymak olmalı?


Etobur Bitki Ortama Alıştırma Rehberi

Ortam değişikliklerinde etobur bitkinizi MUTLAKA bu yeni ortama alıştırmanız gerekir. Hatta aynı mekanda da olsa bitkiyi daha fazla güneş alan bir konuma taşırken aşamalı olarak alıştırmanız en idealidir. Bu uygulamanın ardından bitki; düşük neme, farklı ışık şiddetine ve uzun güneşlenmeye dayanıklı hale gelecektir.

Bitkileri ortama alıştırma zor değildir, fakat bu süreç boyunca özel ilgi gerektirir.

NOT: Uygulama resimleri olarak Drosera burmannii seçilmiştir, diğer türler için de aynı aşamalar geçerlidir.

Uygulama adımları:

DİKKAT: Etobur bitkiler için tüm sulama işlemlerinde mutlaka SAF SU kullanılmalıdır.

Öncelikle, çok soğuk olmayan musluk suyu altında bitkileri dikkatli bir şekilde yıkayın.

Sonraki adım, bitkiyi sizin koşullarınıza ve/veya bitki türünün doğal şartlarına benzer koşullara alıştırmaktır.
1:1 oranında (etobur bitki torfu:silis kum) veya (etobur bitki torfuerlit) karışımı hazırlanır. Bu oran birçok tür için uygundur.




Bitkiler, uygun şekilde saksıya dikilirler. Her bir ana kökü ayrı kanallara yönlendirmeye çalışınız.




İlk hafta boyunca %100 nem ve düşük ışık sağlanmalıdır. Nem oranını arttırmak için saksı, özel şeffaf bir kaba veya poşet içine alınabilir. Veya saksının üzeri streç film ile örtülebilir. Torf bu sürede ıslak olmamalı nemli tutulmalıdır. Ayrıca, zaman zaman iyi hava sirkülasyonu sağlanmalıdır.





İlk haftanın ardından, dereceli olarak nem oranı azaltılıp ışık seviyesi arttırılmalıdır. Bu üç hafta kadar zaman alır. Ardından delik açılıp, sayı arttırıldıkça nem oranı düşecektir.
Mantarı önlemesi bakımından iyi hava sirkülasyonu önemli olduğu unutulmamalıdır. Bu gibi durumlarda bitki türüne uygun fungusit (anti-mantar ilacı) kullanılabilir.




Kısa bir süre içinde bitki kendini toparlayacaktır.

Özet olarak:

Birinci hafta: %100 Nem, düşük ışık seviyesi, ıslak olmayan torf
Sonraki 3 hafta: Aşamalı olarak nem azaltılır, ışık seviyesi arttırılır, iyi hava sirkülasyonu sağlanır.


TEMEL BAKIM BİLGİSİ

Etobur bitkilerin bakımı diğer bitkilerden biraz farklıdır. Bir takım özel istekleri karşılamak gerekir. Bu istekler her ne kadar basit gözükse ve karşılanması kolay da olsa, bitki açısından hayati öneme sahiptir.

Uygun Sulama: Etçil bitkileri sağlıklı tutabilmek için uygun sulama çok önemlidir. Eğer bitki çeşme - musluk suyu, göl suyu vs ile sulanırsa ölecektir. Tuz ve minerallere karşı çok hassastırlar. Çözüm ise basittir; sulama için yağmur suyu, ters osmoz veya distile (saf) su kullanılmalıdır. Toprağı sürekli nemli tutmak, uygun olacaktır.

Yetiştirme Ortamı: Etçil bitkiler sudaki minerallerden hoşlanmadıkları gibi, bunların toprakta olmasını da tolere edemezler. Bu sebeple, etçil bitkiler asla gübrelenmemelidir. Çok verimsiz topraklarda yaşadıklarından dolayı, besin temini için böcekleri tuzağa düşürürler. Yetiştirme karışımı olarak %50 özel etçil bitki torfu ile %50 silis kumu veya perlit karıştırılmalıdır (1 kısım özel etobur bitki torfu ile 1 kısım silis kumu/perlit - Hacimce oran).

Uygun Işık: Sağlıklı gelişim açsından birçok tür tam güneşlenmeye ihtiyaç duyar. Bunun anlamı bitkinin günde en az 8 saat doğrudan güneş almasıdır. Yine de birkaç saat güneş alan aydınlık bir pencere önü de etobur bitki yetiştirmek için uygun olacaktır. Yapay ışık kaynakları da kullanılabilir.

Sulama, Uygun sular

Birçok etobur bitki türü için torfun sürekli nemli kalması gereklidir. Bunu sağlamanın en kolay yolu saksıyı bir başka kap içine yerleştirerek, bu kapta 2 cm kadar yükseklikte sürekli su bulundurmaktır. Su buharlaştıkça aynı seviyeye kadar tekrar su ilave edilir. Veya saksı altlığında süreli su tutulabilir. Böylece hem nem arttırılmış olunur, hemde torf sürekli ıslak/nemli kalır.

Sulama işlemleri için kullanılabilecek "saf" sular:

Yağmur suyu
Ters osmoz (RO) su
Distile su
Deinozie su
Çok zorda kalınan durumlarda yüksek miktarda sodyum içermeyen 100ppm tds değeri altında içme suları (damacana suları genellikle 20-60ppm olabilmektedir)
Anlaşılmayan **** yanlış, eksik yazıldığını düşündüğünüz bir bölüm varsa bize bildirebilirsiniz.

Başarılar!

tamerkarakan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön