View Single Post
Eski 23-04-2007, 13:46   #21
Ali H. ALI
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 08-06-2006
Şehir: Melbourne Australia
Mesajlar: 4,550
Asi patlican agacindaki patlicanlar

Hepinize iyi gunler, 5-6 yidir uzerine patlican asiladigim benim de bir Patlican asilanan agacim var. Bu bitkinin ne oldugunu Latince ismini bir turlu bulamadim. Sydneyden bir akrabam verdi ona da baskasi vermis ne oldugunu kimse bilmiyor. Ne oldugunu ogrenirseniz, burada paylasmayi unutmazsiniz sanirim.
Patlicanla ayni ailaden olmali ki, patlican asisi tutup meyve veriyor. Benim yaptigim asi, kucuk bir saksi icerisindeki 5-6 yaprak olup buyumus bir patlican fidanini, saksi ile birlikte, asilaycagim agacin yanina getirip, ikisinin de govdelerini yarip, biri birinin icerisin egecirip asiyi bagliyorum. Patlican fidanini dikili oldugu saksiyi da asi yaptigim agacin uzerine baglayip sabitliyorum. Bir ay kadar bir zaman icerisinde, yarip bir biri icerisine gecirdigim govdeler bir birlrine baglanip asi tutuyor. Bu asamadan sonra saksidaki patlicani asinin altindan budayip oradan aliyorum ve asilanan surgun asi yapilan agactan beslenip buyumeye basliyor.[bu arada asi yapilan yerin ustundeki yabani agaci da budayip asinin daha iyi gelismesini sagliyorum] Bu asinin ingilizce adi APROACH GRAFTING turkcede isminin ne oldugunu bilmiyorum yanastirarak asilama diyebiliriz.

Kimi arkadaslarim patlican fidaelerini govdelerinden kesip agaca kalem asisi yapiyorlar o asinin tutugunu da gordum.

Asi yapilan yabani agacin guclu bir kok sistemi var ve uzun yillar yasayabiliyor.
uzerine asi yapi;lan patlicanlar kis da korunursa 3-4 yil tekrar acilip meyve veriyor[ Sydney de 4 yil ayni asidan meyve alan tanidiklar var] Ben ise bakamadigimdan asilar her kis kuruyor. belki bu yil ortup korumaya alirim.

Name:  patlicanlar 005.jpg
Views: 14504
Size:  68.6 KB
uzerine asi yapilan agac

Name:  patlicanlar 003.jpg
Views: 16095
Size:  59.2 KB
agactaki patlican asi yeri

Name:  patlicanlar 001.jpg
Views: 15451
Size:  52.5 KB
ve toplanmaya hazir patlicanlar

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön