View Single Post
Eski 21-04-2007, 18:42   #45
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
EM nasıl iş görür? – Sağlıklı bir dünya yaratmak

EM’yi olağanüstü yapan şey aerobik ve anaerobik mikroorganizmaların birleşiminden oluşmasıdır. Aerobik oksijenli ortamda yaşayan, anaerobik ise oksijensiz ortamda yaşayan anlamına gelmektedir. Yaşamda kalma mücadelesi için koşulları taban tabana zıt olduğundan bilim dünyası bu iki grubun şimdiye kadar birarada bulunamayacağını kabul etmiştir.

Ancak, her iki grup da doğal olarak toprakta bulunmaktadır. EM’nin keşfinden önce aerobik mikroorganizmaların “iyiler”, anaerobik mikroorganizmaların “kötüler” olduğu doğal olarak varsayılmaktaydı. Her iki grupta da hastalıklara neden olanlarla hastalıkları bastıranlar olduğundan aslında bu yanlış bir varsayımdı. Etkin mikroorganizmalar hastalıklara neden olan mikroorganizmaları kontrol altına alırlar.
Etkin Mikroorganizmalar, organik maddeden antioksidan maddeler, antibiyotikler, vitaminler, biyolojik aktif maddeler, doğal hormonlar, kelate mineraller gibi canlılar için yararlı maddeler üretme yeteneğine sahiptir. Bu yüzden, EM, kokuşma, paslanma gibi oksidasyon süreçlerini durdurarak ve antioksidasyonu teşvik ederek; toprağın, bitkilerin, insanların ve hayvanların sağlıklı olmalarına yardımcı olur.

Birçok etkin mikroorganizma geleneksel olarak gıda üretiminde kullanılmaktadır. Örneğin, ekmek, peynir, yoğurt, şarap, bira, turşu ve alkol.
Mikroorganizmalar dünyasında, küçük bir grup baskın “etkin” (“yararlı”) mikroorganizmalar ile yine küçük bir grup baskın “zararlı” mikroorganizmalar bulunmaktadır. Bunların arasında büyük bir grup “fırsatçı” mikroorganizmalar vardır. “Fırsatçı” mikroorganizmalar ne yararlıdır ne de zararlıdır. Ama hem yararlılar hem de zararlılar gibi davranabilir. (Aşağıdaki şekle bakınız).

Etkin ve zararlı mikroorganizmalar sürekli birbirleriyle mücadele ederler. Milyonlarca “fırsatçı” mikroorganizma ise kenarda durup bir grubun kazanmasını beklerler. Yararlı ve zararlı mikroororganizmalar arasındaki mücadele sona erince, fırsatçı mikroorganizmalar tavırlarını belirler, kazanan grubu izleyerek onlar gibi davranmaya başlarlar.

Tarımsal arazilerimizin büyük bir kısmında (yaklaşık %90'ı) şu anda zararlı mikroorganizmalar hakim durumdadır. Bitki hastalıklarının bu kadar yaygın olmasının nedeni de budur! Bunun en önemli nedenlerinden biri yapay gübre ve kimyasal maddelerin anormal denecek kadar yüksek derecelerde kullanılmasıdır. Sanayiden, trafikten ve evlerden gelen atıklar da, zararlı mikroorganizmaların üremesinde rol oynamaktadır.
Bu toprağın, gıdaların, insanların ve hayvanların sağlıklı olması için hiç de uygun bir durum değildir. Etkin (yararlı) mikroorganizmaların ortamlarda baskın duruma gelmelerine izin verilirse, bu grup mikroorganizmalar, atık organik maddelerden yararlı maddeler sentezleyecekler ve topraklar, hava, su, bitkiler, ağaçlar, tarımsal ve bahçecilik ürünleri (gıda anlamında) ortamları dahil olmak üzere her türlü ortamda hastalıkları bastıran özelliklerine gösterecekler ve böylece insanlar ve hayvanlar için sağlıklı bir ortam oluşacak ve sağlıklı gıda maddeleri üretilebilecektir.
Tarım, bahçecilik, evler ve atıksularda EM’nin doğru biçimde kullanımı ise çevremizdeki etkin mikroorganizmalar sayısının artmasını teşvik edecek, sağlıklı bir dünya oluşturacaktır!

Şekildeki yazıların çevirisi:
Negative dominant group: Negatif baskın grup
Pozitive dominant group: Pozitif baskın grup
90% microorganisms = Followers: Mikroorganizmaların %90’ı fırsatçıdır.

Eklenen Resimler
 

Düzenleyen Dogasever : 22-04-2007 saat 15:32 Neden: yazım hatası
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön