View Single Post
Eski 27-05-2012, 13:29   #1
sigortacihasim
Ağaçsever
 
sigortacihasim's Avatar
 
Giriş Tarihi: 18-09-2007
Şehir: antalya
Mesajlar: 85
Paella tarifi (Tavuklu)

Sizlerle,yapmış olduğum Paella yı ve tarifini paylaşmak istiyorum.
Paella İspanyolların vaz geçilmez bir halk yemeğidir.
Paella çok çeşitli yapılabilir.
Ana malzemesi pilavdır.Buna elinize ne geçerse katabilirsiniz.Kimi parça etli yapar.kimi tavuk eti kullanır.Kimi de deniz mahsülleri.Benim gibi kimi de deniz mahsulü ve tavuklu yapar.Yaparsa bu Catalan tipidir.Paella A La Catalan denir.
Yaklaşık 40 dakia süren bu muhteşem menü bir ana yemektir ve bunu yiyen sofaradan doyarak kalkar.Yanında içki olarak sadece şarap gider.



TARİFİ ŞÖYLE:

MALZEMELER:

• 2 su bardağı pirinç
• 4 adet kalçasız tavuk budu
• 1 kg ayıklanmış Fener Balığı (Beyaz etli herhangi bir balık)
• 250 gr karides
• 15 tane midye
• 15 tane kum midyesi
• 250 gr kalamar
• 10 adet mantar
• 4 adet sivri biber
• 1/2 demet maydanoz
• 1 demet dere otu
• 5 adet yeşil soğan
• 2 adet kapya biber(kırmızı etli)
• 1 er adet sarı ve kırmızı dolmalık biber
• 4 adet kuru soğan
• 5 diş iri sarımsak
• 4 adet domates
• 1 adet enginar
• 1 dal kereviz yaprağı
• 2 adet havuç
• 2 adet limon
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 1 tatlı kaşığı karabiber
• 1 çorba kaşığı kadar kırmızı toz biber
• 1 çorba kaşığı safran (hakiki safran olursa bir tutma)
• 2 tatlı kaşığı köri
• 1 tatlı kaşığı zencefil
• 2 su bardağı pirinç
• 3 bardak su
• 1 Bardak şarap
• Bir bardak

YAPILIŞI:

Pirinci sıcak suda 30 dakika yıka.Süzdükten sonra bir kenarda beklemeye al.
Bir bardak sıvı yağını kızdır tavuğun butlarını kızart,tavadan al.Önceden kızdırılmış 180 derece fırında fırınla.
Fener balığını ayıkla,dersini,başını ve kılçıklarını çıkart bir kenara koy.
Geri kalan etlerini kuş başından büyük parçalara ayır.
Kalamarları ayıkla ve halkalar halinde dilimle,şeker ile ov ve bir saat beklet.Hazır ayıklanmış dondurulmuş kalamarda olur.Karidesleri ayıkla.
Safranı yarım bardak ılık suda iyice erit rengi çıksın.
Fener balığının kafasını derisini ve kılçıklarını bir tencerede safranlı su ile birlikte üstünü örtecek kadar su koyup kaynat.İyice kaynayınca ateşten al suyunu bir kaba süz.
Kenarları derince büyükçe bir teflon karnıyarık tenceresinde yarım bardak sıvı yağda Fener balıklarını kızart ve süzgeç ile kenara al.
Sarı ve kırmızı dolmalık biberleri ayıkla ve halkalar halinde doğra,tencerede ki yağda iyice sote et.kenara al.
Aynı tencereye (eksilmişse biraz yağ ilave et) kalamarları (dondurulmuşsa çözdürerek) , midyeleri,kum midyelerini,karidesleri koyarak iyice sote et.Süz ve çıkart.
Tencerede ki yağa sarımsakları at hafif sote et,üstüne piyaz doğranmış soğan ile ,ince doğranmış yeşil soğanları,domates rendesini,doğranmış mantarları ve dörde bölünmüş enginarı ince doğranmış havucu katarak iyice sote et.İçine soğumaya bıraktığın balığın suyundan 2 bardak dök.İçine bir limon suyu ilave et.
Malzemenin üzerine bütün baharatı serp;kenarda bekleyen kalamar,midye ve karidesler ile doğranmış balık etlerini ekle,bir bardak şarabı da ilave et iyice karıştır.
Tencerede ki malzemenin üzerine bekleyen pirinci ve 3 bardak suyu ilave et.Tenceredeki malzemeyi kaşıkla iyice karıştır.
Koyduğumuz su malzemenin üstünü hafif örtecek kadar olmalı..Paela nın suyu tıkırdayınca tencerenin kapağını kapat,altını kıs.Pirinçler pilav haline gelinceye kadar ateşi kapat.
Tenceredeki malzemeyi kaşıkla karıştır ve kapağını kapatıp 15 dakika demlemeye bırak.
Saha sonra içindeki siyah kabuklu midyelerden 6 tanesi Paela dan çıkarılıp üstüne dik vaziyette oturt Paelanın üzerini sote ettiğin kenarda beklettiğin halka kırmızı ve sarı biberlerle süsle.Üzerine fırınlanmış 4 adet tavuk budunu yerleştir
Bir adet limon 8 eşit dilime bölündükten sonra,kabukları yarıya kadar uzunlamasına et kısmından sıyrılıp Paela tenceresinin kenarlarına geçirilecek.
Afiyet olsun.










sigortacihasim Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön