View Single Post
Eski 26-05-2012, 13:38   #58
eflone
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-05-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 85
Bir aylık bir aradan sonra tekrar herkese ve eski dostlara merhaba.

Öncelikle katkıda bulunan Savaş Bey'e teşekkürlerle başlayayım. Bahsettiğiniz başlıklara teker teker cevap vereceğim ama öncelikle yumurta kabuklarını kahve değirmeninde öğütüp toz haline getirme öneriniz için teşekkür ederim. Aylar önce verdiğiniz tavsiye işlerimi çok kolaylaştırdı.

Şimdi sizin koyduğunuz sırada, başlıklar halinde:

-Solucanların kendi atıklarıyla beslenmeleri konusunda benim de bilgim yok açıkçası, ancak en son kompost kutusunda aylarca olgunlaşan ortamda kendi atıklarını yemek zorunda kaldıklarını düşünüyordum. Çünkü uzun süreler ya çok az ekleme yapmış ya da hiç ekleme yapmamıştım. Gübrenin kalitesinde de organik materyalin ayrışmasının artması sonucu bir artış varsaymıştım. Yani ilk dışkının içinde ayrışması tamamlanmamış maddelerin tekrar sindirilip iyice ayrışmasının olabileceğini düşünmüştüm. Bilgiden ziyade varsayım üzerine kuruluydu düşüncelerim.

-Beyaz solucanlar kompost solucanlarının ortak soyundan Annelidlerden, Enchytraeidae familyasındanmış. İnternette, neden daha önce yapmadım bilmiyorum, oldukça bilinen bir canlıymış. Enchytraeus buchholzi akvaryum besicileri tarafından yetiştirilen makbul bir canlıymış. Taze atıklara üşüşseler de sistemde oluşmaları için kompost ortamının nispeten stabil olmuş olması gerekiyormuş.

-Asit ortama gelince; Savaş Bey, rutin olmasa da şüphelendiğim zamanlar yaptığım pH incelemeleri hep 7-8 arasında çıktı. Yani en asidik olduğunu şüphelendiğim zamanlar, kutu nötral taraftaydı. Bunu sizin tavsiyelerinizle kolayladığım yumurta kabuğu sağlamış olabilir, veya solucanların sindirim kanalının ilk bölümlerinden biri olan Kalsiferöz Bez sağlıyor olabilir. Çünkü bu bezin temel fonksiyonu kalsiyum karbonat salgılayarak toprağın kalsiyum dengesini sağlarken asidik lümen içi ortamın nötrleştirmesini sağlamak. Benim gözlemlerimde saatler içinde tüketilen yumurta kabuğunun altındaki sebebin bu olduğuna inanıyorum, solucanlar vücutlarına Ca depolayıp gerektiğinde ortama salabilmek için inanılmaz bir iştahla yumurta kabuğunu tüketiyorlar. Ben de yeni oluşturduğum sistemlerde solucanların kolay adapte olabilmesi için bolca yumurta kabuğu kullanıyorum. Kendimce bağışıklık ve adaptasyon yeteneklerini arttırdığına inanıyorum yumurta kabuğunun.

-Akarlar konusunda; dışardan aldığım topraklarda bile sonradan aynı canlılara rastladığım için allak bullak oldum Geçen sürede evden mi bulaş oldu, yoksa toprakta genel olarak mı bulunuyorlar emin değilim. Ama önemli bir gözlem ve doğrulanmış bir bilgi olarak, akarların genel bir döngüsü var. Kompost ortamında bir anda çoğalıp belirli bir süreden sonra, bir ay kadar hemen hemen hiç kalmıyorlar. Buna birazdan detaylı anlatacağım son kompost kutumda şahit oldum. Bir hafta içinde neredeyse sıfırdan eski sayılarına eriştiler. Korkacak bir şey olmadıkları defalarca ispatlandı. Ben de çok umursamıyorum artık.

Elimden geldiğince açıklamalarda bulunmaya çalıştım. Tüm katkılarınız için teşekkür ederim Savaş Bey.

eflone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön