View Single Post
Eski 24-05-2012, 21:52   #110
gilan
Ağaç Dostu
 
gilan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: San Francisco / ABD
Mesajlar: 3,988
Sizin için makine seçerken önemli olacak noktalar:

- Makro focus: Kimisi 1 cm'den netleyebiliyor, kimisi en az 7 cm'den. Ne kadar yakından netleyebilirse o kadar iyi.

- Image stabilization: Ellerin titreme etkisini azaltıp, fotoğrafın daha net çıkmasını sağlar. Elinizin titremesini algılayıp, makinenin içindeki parçaları ters yönde hareket ettiriyor. (Artık çoğu makinede var zaten) Digital Image stabilization kötü, optical ya da sensor-shift olması iyi.

- Aperture: Bu, makine özelliklerinde gördüğünüz F 3.5-5.6 gibi olan sayı. Makinenin, yuvarlak bir delikten fotoğraf için ışık aldığını düşünün. Bu sayılar, o deliğin ne kadar genişleyebildiğini gösteriyor. İlk sayı ne kadar küçükse (benim verdiğim örnekteki 3.5) o kadar genişleyebiliyor demek, yani o kadar iyi. (Mesela 2.8 olsa çok daha iyi) Çünkü bu durumda makine daha kısa zamanda daha çok ışık alabilecek, dolayısıyla fotoğrafı daha kısa sürede çekebilecek, dolayısıyla elinizin titremesinin etkisi azalacak, fotoğraf daha net olacak. (*) Özellikle akşam üstü gibi saatlerde bunun etkisi çok. Bir başka güzel yanı da makro çekerken arka fonu bulanıklaştırma etkisini de arttırır. Ama makinenin fiyatını da en çok arttıran etkenlerden biridir.

- ISO: Her ne kadar biraz karıncalı bir görüntüye neden olsa da, düşük ışıklı ortamlarda fotoğraf çekebilmeyi sağlar. (Işık yeterliyse zaten sorun olmuyor.) Ne kadar yüksek değerleri sağlayabiliyorsa, o kadar iyi.


Pek çok kişi en çok makinenin kaç megapiksel olduğuna bakar ama duvara kocaman poster bastırmayacaksanız, fotoğraf kalitesi olarak pek bir önemi yok.



(*) Fotoğraf için bir kova suya ihtiyacınız var diye düşünün. Bir musluk var, çok açılabiliyor, kova 5 saniyede doluyor. Bir başka musluk var, daha az açılıyor, kova 10 saniyede doluyor. Benzer şekilde eğer bir fotoğrafın çekilmesi 5 milisaniyeden uzun sürerse elin titremesinin etkisi görülmeye başlar.

gilan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön