View Single Post
Eski 20-04-2007, 14:37   #74
Ali H. ALI
Ağaç Dostu

Giriş Tarihi: 08-06-2006
Iyi gunler Tumbleweed, ben dusunduklerinizi, buraya yazmanizin, ukalalik oldugunu dusunmuyorum. Her zaman, sizin ve diger arkadaslarin yapacagi, olumlu ve ya olumsuz tum goruslere, elestirilere, acigim. Her turlu gorus ve dusunceleri yazip tartismak, inaniyorum ki bizi bonsaide cok ilerilere goturecektir.

Dogada, bitkiler kendi cinslerinin buyume, ozelikleri disinda, dogru gelen isiktan, yansiyan isiktan, ruzgardan, kardan, yildirimdan, onunde duvar gibi duran kayalardan ve hastaliklardan etkilenip buyuyen bitki govdeleri, duzensiz celiskili gibi bir gorunus sergilerler. Biz bu govdelere, hayret ve saskinlik icerisinde bakariz nasil oldu da bu govde, boyle agilmemesi gerekirken egildi diye de dusunmeden edemeyiz. Saga dogru buyuyen bir agac govdesi, cok keskin bir donusle sola yukselebilir. Bu ani yon deyistirmenin, bircok nedenleri olabilir, ornegin bitki daha fidanken govdesi cesitli nedenlerde zarar gorup kopmus olabilir. Ama bitki olmemistir, direnis ve yasama istegi, sol tarafindaki kucuk dalcikla yeserip tekrar yukselmiye baslar ve o dalcik kirilan saga dogru buyuyen eski govdenin gorevini yuklenip sol tarafa dogru yukselmiye baslar, Zaman icerisinde bitkinin saga dogru yukselirken ani sola donmus bir govdesi olusur.

Doganin bu guzelliklerinden etkilenip[siz celiski diyorsunuz] bonsai saksisina diktiginiz agaclarda uygulamak bonsai sanatinin inceliklerindendir.
Dogada dolasirken cevrenizdeki agaclarin buyume sekillerine hep dikkat edin. Bu agaclara bakarken, simdiye kadar hic dusunmediginiz, hic gormediginiz bir cok cesit bircok tarz goreceksiniz, bu da bonsai yaparken agacniz uzerinde tarz seceneklerinizi, bilincli olarak artiracaktir.

Yukarda resimde gorunen banksia agacinin govdesi, once saga sonra sola yukseliyor sonra, soldaki uzun dalin ciktigi yerden, yumusak bir sekilde tekrar saga donuyor. Dikkatli bakarsaniz dallar arasindaki saga dogru egilmeye basliyan govdeyi gorebilirsiniz.
Aslinda dengeli buyumus, hayranlik ve saygi ile bakilabilecek bir agactir.
Dilerim ki sizlerin de boyle agaclari olur. Sevgi ve saygi ile kaliniz.

Ali H. ALI Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön