View Single Post
Eski 22-05-2012, 00:13   #1
pelermin
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 24-08-2011
Şehir: istanbul
Mesajlar: 38
Afrika Menekşesi, külleme veya kurşuni küf hastalığı

Sevgili menekşeseverler merhaba,

Başıma gelen oldukça ilginç bir şeyi paylaşacağım. Yaklaşık iki ay önce menekşelerimin yapraklarında undan (aklınıza unlu bit kesinlikle gelmesin) çok daha ince bir toz tabakası görülmeye başladı. Beyaz renkli bu toz yaprağın küçük bir kısmında oluyor eğer dokunmazsam bir süre sonra diğerine de geçiyordu.Bazen saksı içinde 2-3 yaprağı tutuyor, sonra bir bakmışsınız başka bir saksı menekşeye de sıçrıyordu.

Bu süreçte bir de siteye girecek vaktimin olmayışı da cabası oldu. Sağolsunlar maki01 ve menekşecibaba bilgilerini ortak bir arkadaşımız sayesinde paylaştılar ama net bir çözüm olamadı. Ben de vaktimin olmayışı nedeniyle bazı radikal çözümler denedim; çiçeklerin beyaz toz olan yapraklarını kestim fakat bir kaç gün sonra bir diğerinde görüldü, anladım ki yaprak kesmek çözüm değil, çamaşır suyuyla yıkadım, çiçeklerim bir iki gün harikaydı sonra yapraklar turuncuya döndü...baktım ki olmuyor internetten araştırdım külleme denilen hastalıkla resimler birebir örtüşüyor. Zirai ürünler satan bir dükkandan külleme ilacı aldım. külleme bir mantar hastalığıymış, antifungal bir ilaç aldım. adını ezbere bilmiyorum lakin ihtiyacı olan olursa bakar yazarım.

Menekşeleri ilaçladım o beyaz tabakalar gitti üç gün sonra menekşeleri yıkayıp eve aldım. şimdi tek tük görüyorum ama 2 ve 3. kez tekrarlamam gerekiyormuş. ben tekrarlamadım eğer artarsa tekrarlamayı düşünüyorum.

Yalnız işin en tuhaf tarafı buradan sonra başlıyor...20 gün önce karnımda bir kaşıntı oldu sivrisinek ısırığı gibiydi ancak kaşıntı kısa bir sürede geçti kaşınan yer pembe bir elipsoid şeklini aldı) 10 gün içinde de en az yirmi yere sıçradı . Doktorun topraktan geçen bir mantar cinsi tanısı üzerine artık ben gerçekten de dumura uğramıştım.Dr.'a ''çiçeklerimde mantar vardı bana da geçer mi ?'' demem üzerine ''oooo geçmez mi?'' cevabını almam da buraya bunları yazmamım başlıca sebebidir.

Menekşelerimden de vazgeçemedim ama ne bir menekşe alabiliyorum ne de kimseye bir menekşe veriyorum, tam bir karantina bölgesi oldu evim. Unlu bit sen ne mübarek hayvanmışsın...Seni mumla arıyorum...

Herkese sevgiler...

pelermin Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön