Sevgili
rhepsag67 ve
zirmühtekirdag, çok teşekkür ederim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asya ceylan
Bu harika kombinasları yaparken özellikle nelere dikkat ediyorsunuz? Yani o bitkiler birbirine temasla zarar görebilirmi? Bakımı, sulanması farklı olanlar için özellikle.sadece renkleri birbirine uydu diye böyle bir uygulama yapabilirmiyiz? Ya da Ankara'yı düşünürek diyorum her akşam sulama, yarı güneş görmesi yeterlimi (genel bitkiler için)? Ne zamandır sormak istiyordum aklımdaydı yardımcı olabilirseniz sevinirim.Eminim bir çok kişininde merak konusudur.
|
Sevgili
asya ceylan, güneş ve su isteği benzer bitkiler seçmek uzun vadeli başarı için şart. Ben işin güneş kısmına çok dikkat etmedim, neden derseniz balkonum zaten çok fazla direk güneş almıyor. Güneş sevenler bununla yetinmek zorunda, gölge sevenleri ise yakabilecek derecede bir güneş zaten yok. O yüzden iki taraf da mevcut şartlarla yetinecek.
Su isteklerini biraz özel muamele ile halledeceğim. Mesela ilk aranjmanda sarıkızın tarafını iki günde bir sularken sardunyanın tarafını daha uzun aralıklarla suluyorum. Ne kadar uyumlu bitkiler seçerseniz o kadar az uğraşmanız gerekir.
Bitkilerin kök yapısı da ayrı bir dikkat konusu. Mesela ben siyah çimi ilk olarak Acer saksısına dikmeyi düşünmüştüm. Ama saksıda çiyanlar fark ettim. Sitede
çiyan başlığını okuyunca bunun büyük olasılıkla saksıda solucan varlığına işaret ettiğini öğrendim. Saksıyı suya sokup baktım, gerçekten de solucan dolu. Mecbur siyah çimin bütün toprağını boşaltıp köklerini iyice yıkadım. Bir baktım ki ufacık bitkinin kendinin iki misli, çok yoğun kök yapısı var, bunlar aynı saksıda Acer'i boğar. Böyle olunca mecbur başka saksıya transfer oldu.
Ankara için konuşursak direk olarak her akşam sulayın ya da sulamayın diyemem çünkü bu konu bitkisinden toprağına kadar çok fazla etkene bağlı. En azından düzen oturana kadar toprağı sık sık kontrol etmek gerekli. Ama kavurucu yaz sıcaklarında muhtemelen en az gün aşırı su isteyecektir. Ve de yaz aylarında genellikle yarı gölgede daha iyi sonuç alırsınız. Geçen gün bir dergide saksı aranjmanı hazırlamakla ilgili çok güzel bir yazı okudum. Eğer haftasonu vakit bulabilirsem uygun bir başlıkta paylaşmak istiyorum, buradan da haber veririm.
Sevgiler