Bununla ilgili youtube da bir kaç video izledim. Acerleri tohumdan çimlendirmek işlemi çok kolaymış. Yapmanız gereken tohumları 1-2 gün suda beklettikten sonra plastik bir poşet içinde sadece buzdolabına koymak diyorlar. Bunun için fermuarlı torbaları kullanmışlar. Normal torbaları bağlıyarak ta kullanabiliriz herhalde. Torbaya torf ya da yosun hiç bir şey eklememişler. Tohumlar 3 ay içinde buzdolabında çimlenmişler. Tohumlar çimlendikten sonra alıp ekiyorlar.
Yalnız tek bir şart gerekiyor. Tohumların taze olması gerekiyormuş. İnternetten siparişle tohum aldım. Bunları farklı farklı şekillerde torba içinde buzdolabına koydum. Bu videoları izledikten sonra tohumların tazeliği konusunda ciddi şüphelerim oluştu. Burada ki yazıları okuyunca da tohumların taze olmayacağını düşünüyorum.
Şuan mayıs ayındayız. Bu tohumlar buzdolabında iyi bir ortamda saklanıyorsa zaten buzdolabına çimlenmeleri gerekiyordu. Tohumlar bize ulaştığına göre buzdolabında saklanmıyor demektir. En iyi ihtimalle en az 7-8 aylık tohumlardır ve bu tohumlardan çimlendirmenin de zor olduğunu düşünüyorum.
Tohumdan yetiştirme konusunda en iyisi bence çevremizde bir acer palmatum aramak. Sonbahar ayında da buradan tohumları alıp buzdolabına atmak. Veya sonbahar aylarında taze tohumları internetten aramak.
|