View Single Post
Eski 17-05-2012, 08:44   #4
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,962
Linkteki yazımızda ağır toprağın bünyesini hafifletmek üzere bir kez yaptığımız bir operasyonu anlatmıştık. Kullandığımız oranlara dikkat edilmesini rica ederim. Klinoptilolit toprakta uygun bir şekilde dağıldığında (ki bu bir kerede olmuyor) kilin su kaybettiğinde taşlaşmasını, hava tutma ve hava geçirgenliğini kaybetmesine engel oluyor. Klinoptilolitin diğer özelliklerinden vaz geçilirse (ki onlar da çok önemli) ince dere kumu, başka yerden getirilen milli toprak da kullanılabilir.

Leonardit ise, ilk etapta içerdiği yüksek organik madde ile işe yarıyor. Toz formunda olması iyi karışmasına da bağlı olarak kil parçacıklarını biribirinden ayırıyor. İçerdiği humik ve fulvik asitlerin hızlı çözünmeyip 5-6 yıla yayılacak olması uzun süre yarayışlı, çok miktarda kullanılmış olması da ilk yıldan itibaren belli bir oranda humik ve fulvik asitin toprakta çözünmesinde bu maddelerin yeterli miktarda olmasını sağlıyor.

Ancak bunlar ilk adımlar. Devamı çok önemli. Devamı biraz zamana, en çok da 4-5 yıl boyunca toprakta yetiştirilecek kışlık ve yazlık örtü bitkilerinin sabır ve ısrarla iyi yönetilmesine bağlı. Toprağın yapısal özellikleri değişinceye kadar toprağı tillemek de biraz kaçınılmaz oluyor.

Yanmış çiftlik gübresi kullanımında bir sınır yok. Ne kadar çok, o kadar iyi. Kullanımdan önce kompostlaştırılabilmesi özellikle tavsiye edilir.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön