View Single Post
Eski 19-04-2007, 14:29   #36
fmt79
Ağaç Dostu
 
fmt79's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-07-2006
Şehir: Hatay
Mesajlar: 342
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DİDEMNAZ Mesajı Göster
Organik olan herşeyle ilgileniyorum ama burdaki bilgiler kafamı karıştırdı.Sebzelerin kendilerini hastalıklardan koruyabilmeleri için aynen bizim vücudumuzda olduğu gibi bir savunma sistemi geliştirdiklerini Ziraat mühendisi bir arkadaştan duymuştum.Ve bu insanlar tarafından kontrol edilmezse yani onun üreteceği antikor diyelim dışardan verilmezse sebze bu işi sadece kendi üstlenirse o sebzenin yarar değil zarar vereceğinden bahsediyordu.Bu konu hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Bitkilerde de savunma mekanizmaları vardır; Bunlar aktif savuma ve pasif savunma mekanizması olarak ikiye ayrılır.

Pasif savunmada; bitkiler enerji harcamazlar, milyonlarca yıldır maruz kaldıkları hastalıklara karşı geliştirmiş oldukları mekanizmalardır. Bitkinin doğal yapısında bulunur. Sonradan gelişmez. Örneğin: Bitkinin tüy yapısı, epidermisin kalınlığı, stoma sayısı ve açıklığı, sitoplazmada var olan bazı alkoloidler, tanenler vb maddeler ile uçucu yağlar. Bu yapılar nasıl oluyor da dayanıklılık yapısı oluyor? Aynı tür fakat farklı çeşit bitkilere bakınca dayanıklı olanlarda buna benzer morfolojik ve fonksiyonel farklılıklar göze çırpıyor. Örneğin dayanıklı olan bitkide kütikula daha kalın olabiliyor.

Aktif savunma sisteminde ise; enerji harcanır, patojenle karşılaşmadan önce ya yoktur ya da düşük seviyede bulunur. Sonradan gelişebilir. Örneğin bitki hücrelerinde oluşan hücre duvarı kalınlaşması, papilla oluşumu, lignifikasyon, bakterisit ve fungisit içerikli madde üretimi, aşırı duyarlılık tepkimesi (HR), patojenisite proteinleri, oksin üretimi vb. Bu mekanizmalar patojen ile karşılaşınca patojenin ürettiği uyarıcı maddelerin (elisitör) bitkilerdeki alıcıları (reseptör) etkilemesi sonucunda çalışırlar.

Bunun dışında birkaç dayanıklılıktan daha söz edilebilir;
Bunlardan birincisi Sistemik kazandırılmış dayanıklılıktır. Yani insanlar tarafından bitkinin bazı kimyasallarla uyarılması ve bitkinin bir ya da pekçok hastalığa karşı dayanıklı hale gelmesi demektir. Bitkiye uygulanan kimyasalın etkisiyle bitkide aktif ve pasif dayanıklılık mekanizmaları harekete geçer. Bunun en çok bilinen örneği salisilik asit uygulamasıdır. Salisilik asit verilen bitkilerde en belirgin değişiklik hücre duvarlarındaki lignifikasyon ve bitki özsuyundaki oksijenli bileşiklerdeki artışdır. Ve bu sayede bitki pekçok hastalığa karşı dayanıkla hale gelir.

Son yıllarda bitkilere antikor oluşturan genler eklenmesi ile bazı mekanizmalar geliştirilmiştir. Bitki patojenleri tavşanlara enjekte edilmekte ve tavşanda oluşan antikoru üreten gen kodu tavşandan elde edilip bitkilere aktarılmaktadır. Bu mekanizma ile bitkide oluşan antikorlara Plantibody denilmektedir. Plantibody'ler yani bitki antikorları doğal olarak üretilmezler, ancak antikor geni ilave edilmiş transgenik bitkilerde üretilirler.

fmt79 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön