View Single Post
Eski 15-05-2012, 00:30   #56
Savaş
Ağaç Dostu
 
Savaş's Avatar
 
Giriş Tarihi: 25-03-2009
Şehir: Ankara
Mesajlar: 326
Sayın eflone,

uzun süredir çalışmalarını takip edemiyordum. Görülüyor ki, epey işler yapmışsın. Tebrikler.

Bir kaç şey söylemek istiyorum, solucanlar kendi atıklarını yiyiyorlar mı bilemiyorum ama benim duyumum eğer yiyorlarsa ancak üzerindeki bakteri ve canlılar nedeniyle yiyorlar. Ancak bu faaliyet gübrenin kalitesinde bir artışa neden olmuyor.

Beyaz solucanlar yavru solucanlara çok ama çok benziyorlar. Yeni doğmuş bir solucanı beyaz solucandan ayırt etmek çok zor. Ancak yaklaşık, türe göre değişmekle beraber, ilk 8 saat içinde esas solucan yavrusu renklenmeye ve kırmızıya çalmaya başlıyor. Fakat beyaz solucanlar hem ortama daha yoleranslı hem de asidik ortamı sevdikleri için çok hızlı büyüyorlar. Özellikle taze konuş atıkların üzerine çullanmaları bundan. Zararı var mı? hem evet hem hayır. Faydası şu: onlar da sistemdeki atıkları ayrıştıyorlar ve onların sayıca çokluğu sistemin asit değerinin yüksek olduğu gösteriyor. Bu durumda sisteme ben ince elenmiş un kıvamında yumurta kabuğu ekliyorum. Bu da beyaz solucanların sayısını azaltıyor. Zararı ise, solucanların yemeklerine ortak olduğu ve kendileri arsız oldukları için solucanların yeterince beslenmelerini engelliyorlar. Bu beyaz solucanların, normal solucan gibi üreyip üremediklerine dair bir bilgiye veya gözleme ulaşamadım. Ama eğer öyle ise, bunların kokonları herhalde gözle görünmeyecek kadar küçük olmalı.

Daha önce bir deney yapmıştım: 8 adet solucanı tek tek alıp üzerinde hiç bir şey olmadığını bizzat tespit ederek başka bir kaba aldım. bir iki ay sonra kapta kokon ve yeni yavru solucanlar var. Diğer bir kaba ise sadece bu beyaz solucnlardan aldım. bir iki ay sonra baktım aynen yaşamaya devam ediyorlardı, solucana dönüşmemişlerdi.

Bu arada, hazırladığım sıcak kompostun bir kısmını geçen ayırdım ve içine taze atık koydum. Amacım bu haliyle solucanlara vermekti. Ancak bir kaç gün sonra baktım ki bizim beyaz solucanlar orada. Demek ki, onca sıcak komposta rağmen, yani ısıya rağmen beyaz solucanlar atıklar üzerinde çok küçük yumurta veya larvalarıyla hep yaşıyorlar.

Bu mite denilen canlılar da aynı şekilde, organik atıkların bünyesinde larva veya yumurta olarak mevcut. Evinizdeki halıdan gelmeleri bence mümkün değil. Çünkü halıda yaşamaları mümkün değil. Beyaz, kırmızı veya kahverengi mite'lar emli ve organik ortamları seviyorlar.

Solucanlar kahve telvesini çok seviyorlar. Ben ne zaman varsem hemen etrafına yumuluyorlar.

Saygılar.

Savaş Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön