View Single Post
Eski 14-05-2012, 17:33   #1
Tolga Özmeral
Ağaç Dostu
 
Tolga Özmeral's Avatar
 
Giriş Tarihi: 19-12-2007
Şehir: Sinop
Mesajlar: 498
Soya Soslu Pavurya

Merhaba,

Kabuklu deniz ürünlerine karşı özel bir ilgim var.
Marmara ya da Karadenize kıyısı olan illerimizde yaşayan sevgili forumdaşlara genelimizin pek tatmadığı farklı bir tarif vermek isterim.

Tezgahlarda pek bulma olasılığımız olmadığı için öncelikle tarifimizin başrol oyuncusu pavuryayı nasıl temin edebileceğimizle başlamak isterim.

1. Yol: Hava karardıktan sonra, elimizde herhangi bir ışık kaynağı ile özellikle kayalık kıyılarda bu lezzetli canlıları taşların üzerinde ya da en fazla bir kaç karış suda hareketsiz halde beklerken görebiliriz. Ani bir hamle ile iri kollarını açmasına fırsat vermeden avuçlayabilirsek sorunsuz şekilde filemize koyabiliriz.

2. Yol: Maske, palet, şnorkel yardımı ile gündüz yüzerken bir kaç metre aşağıda zeminde gördüğümüz pavuryaları aynı yöntemle alabiliriz. Yalnız bu sefer dikkat edilmesi gereken, hayvanın çok daha atik ve mücadeleye hazır halde olmasıdır.

Gelelim Tarife;

Topladığımız pavuryaları söndürdükten (öldürdükten) sonra, mamuzlarını (iri kollar) ve bacaklarını ayırıp bir çekiç yardımı ile hafiçe (dağılmayacak kadar, nazik olun biraz ) çatlatıyoruz.

Yarı yarıya, su/soya sosu koyduğumuz tencerede pavuryalarımızı (karışımın seviyesi pavuryaların bir parmak üstünde olacak) kısık ateşte kaynatıp, kaynadıktan takribi 1 dakika sonra rendelenmiş sarımsak/sarımsak suyu (işkembe içicileri bilir ) ilave edip, karıştırıp ateşten alıyoruz.

Ekmeğimizi suyuna banıp banıp, zaten kabuğu çatlamış ve tüm o nefis karışımı etine iyice işlemiş olan pavuryalarımızı afiyetle (çekiç, kerpeten, matkap yardımı olmadan ) ellerimizle ayırıp, ayırıp o löp löp etleri, (toplarken pavuryadan kurtardığımız parmaklarımızı ) beraberin de yememeye çalışarak afiyetle tüketiyoruz efendim.

Arta kalan tekneleri de (gövdesi) suda haşlayıp (sakın çatlatmayın !) içini açıp muslukta temizledikten sonra afiyetle yiyiyoruz. Dişi olanların teknesinde bulunan havyarlar (piştikten sonra turuncu bir renk alır, sarı renk olan kakasıdır yemeyiniz) pek bir lezzetli olup, fazla tüketilmemesi tavsiye olunur, keza tam bir protein deposudur malumunuz.

Not -1: Dişi pavuryanın gövdesinin altındaki kapakçık daha geniş ve yayvan, erkek olanın ise daha dar ve uzun olur

Not -2: Toplarken dikkat !!!. Her ne kadar parmağınızı kopartacak güçte olmasa da, sizi suyun altında bir güzel bağırtmasını iyi bilirler.

Not -3: Efendim, "sönmüyor bu meret hayvan, nasıl olacak" derseniz, az önce bahsi geçen kapakçıkların gövde ile birleştiği kısıma boylamasına sert ve sivri bir cismi bir cm kadar batırır şöyle bir döndürürsek anında söner.

Not -4: Dişileri fazla toplamamaya gayret edersek hoş olur. Misal; 10 tane pavuryadan sadece 1 tanesi dişi olursa uygundur bence.


Pavurya
Name:  Pavurya.jpg
Views: 13808
Size:  26.9 KB

Ekleme: Öldükten sonra çok çabuk bozunup tam bir bakteri tarlasına dönüştüğü için en fazla bir kaç saat içinde işlem görüp tüketilmesi gerekmektedir.
Karada 48 saat'e kadar aktif kalabilirler, fakat eziyet vermemek adına hemen öldürülmesini tavsiye ederim.


Düzenleyen Tolga Özmeral : 14-05-2012 saat 17:44 Neden: Ekleme.
Tolga Özmeral Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön