View Single Post
Eski 12-05-2012, 14:55   #312
selenn
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Sayın MKurtoglu,

Ledler ve enerji tasarruflu lambalar arasında ben de çok gidip geldim. Ledlerin enerji tasarrufu yapması ve fazla ısı yaymaması sebebiyle tam bu lambalardan edinmeye karar vermiştim ki Alman Kaktüs Topluluğunun yazışma portalında özellikle kaktüsler konusunda yetersiz ışık spektrumuna sahip oldukları ile ilgili birçok mesaja rastlayınca vazgeçtim.

Aslında ev içerisinde sera mantığıyla her tarafta aydınlatmalar, kablolar bana hitap etmiyor. Eskiden Bursa'daki evimde balkonda aydınlık ortamda bitkilerim son derece sağlıklı büyürlerdi ve böyle yapay bir aydınlatmaya hiç gereksinim duymadan rahatlıkla tohumdan üretim yapabiliyordum ama şartlar gereği Almanya'nın güneş kıtlığı sebebiyle (özellikle bulunduğum şehir olan Wuppertal'da) yapay ışık kaçınılmaz oldu.
Şuanda kış aylarına nazaran daha aydınlık günlere sahip olduğumuzdan geçenlerde bir enerji tasarruflu bitki lambası alıp denemeye karar verdim. Kışın kilerde sanırım daha aydınlık bir ortama ihtiyaç olduğundan lamba sayısını arttırmak gerekebilir ama şimdilik bu lamba ile denemek istiyorum.

Hoş cam önünde yapay ışık olmadan Adenium tohumları çok kolay çimlendi. Bu tohumlar da üstelik uzun zamandır elimde olan ve çimlenme veriminin son derece düştüğü tohumlardı. Bu çerçevede taze tohumların yapay ışık olmadan da çimleneceğini varsayıyorum ama yine de denemek istedim.

Bahsettiğiniz üretim kaplarını kullanıyorum ben de. Üsütündeki sürgülü kapaklar büyük avantaj sağlıyor.

Tohumları ekeli 2 gün oldu. Gelişmeleri paylaşırım.

Eklenen Resimler
     
selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön