View Single Post
Eski 12-05-2012, 01:14   #310
MKurtoglu
Ağaç Dostu
 
MKurtoglu's Avatar
 
Giriş Tarihi: 31-05-2011
Şehir: Bursa
Mesajlar: 277
Sayın Selenn,

Detaylı bilgiler için çok teşekkür ederim. Bu bilgiler ışığında özellikle aydınlatma konusunda yeni çalışmalar başlatacağım. Son günlerde led aydınlatmalar ile uğraşıyorum. Evdeki tüm aydınlatmaları lede geçtim. Bu aydınlatmaların, bitki yetiştirimi için kullanılması ısı yaymamaları ve ekonomik olmalarının avantajı için tercih ediliyor olmaları ilgimi çekmişti.

Tohum çimlendirme deneyimlerimde, özellikle kış aylarındaki çalışmalarımda, toprak yüzeyinde yosunlanma ve pamucak oluşumu çimlenenlerin üzerini örterek, yeşil canlı görüntüde kararmalara ve ardından çürümelere sebeb olduğuna tanık olmuştum. Nisan ortası başlattığım çalışmada yosun ve pamucak oluşumuna rastlamadım.

Tohum çimlendirmede en büyük yardımcım propagation kapları oldu. Bu kabın kapağı üzerinde sürgülü iki adet kapakçığın açıklığını ayarlayarak, iç ortam rutubetini kontrol altında tutabiliyorsunuz. Çimlendirme toprağı ne çok kuruyor, ne de çok nemli kalıyor. Şeffaf kapağıda yeterince ışık almasını sağlıyor. Bir iki saksıda streç film kaplayarak deneme yaptığımda aşırı rutubet olduğunu gördüm. Toplu iğne ile üzerine delik açarak, olumsuzluğu gidermeye çalıştım. Bu propagation kaplarnı satışı Bauhausta yapılıyor.

Çimlendirme çalışmasında sulama için sisleme yöntemini tercih ediyorum. Hem çimlenen bitkilerin toprak üzerinde yatmasınıda önlüyor. Pompalayarak kap içini basınçlandırdığım, 8-10 litre su alan ilaçlama kabından kullanıyorum. Üzerinde 2 mete hortum ve ucunda alüminyum borusu ile el kabzalı tetiğine bastığımda sulamayı sağladığım çok faydalı bir ilaçlama kabı büyük yarar sağlıyor. Sera rafları arasında sulama yapmayı kolaylaştırdığı gibi 8-10 litre suyu dinlendirme işleminide gerçekleştirmiş oluyorum. Sulamada birçok kez saksı devirdiğim oldu. Artık iş kazalarını sıfırladım.

Türkiye'de kaktüs ve sukulent tohumunda çeşitlilik yok. Almanya'da bulduğum bir firmadan eş dost aracılığı ile tohum ediniyorum. Fakat kaktüs ve sukulent ile ilgilenmeyen dostlarımla aynı ortak dili kullanamıyoruz. Tohum paketleri üzerindeki botanik terimler, bu konu ile ilgilenmeyen kişiler için yorucu ve karmaşık gelebiliyor. Bir de senede bir Türkiye'ye olan ziyaretlerini beklemem gerekiyor. Bazen onları mı, kaktüs tohumlarını mı beklediğim düşünülmesinden, alınganlık göstermelerinden korkuyorum.

Bunlarda benim yaşayarak öğrendiğim deneyimlerim.

MKurtoglu Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön