View Single Post
Eski 18-04-2007, 14:49   #7
Volkan
Otçu
 
Volkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2007
Şehir: İzmir Bornova Evka-3
Mesajlar: 90
Bir yolu daha var ve ben bunu çokça uyguluyorum. Ve işe yaradığı kesin. Kendime koruma amacıyla birkaç pilot arazi seçtim ve bu arazilere düzenli olarak gidiyorum. Eğer orada bir bitki sökülmüşse bunun hangi bitki olduğunu ve ne zaman söküldüğünü biliyorum. Çünkü seçtiğim araziye düzenli olarak kontrole gidiyorum.

Eğer bitki alınmışsa (orkide ya da soğanlı bitki) eve gidince ilk işim bu durumu jandarmaya veya milli parklara haber vermek oluyor. Ve inanın onlar bu konuları asla basit olarak görmüyorlar.

Aynı şeyi avcı gümelerini gördüğümde de yapıyorum. Şunu söyleyeyim Gediz deltasında (İzmir Kuş Cenneti) verdiğiniz gümenin koordinatlarına askeriye uçak gönderip o gümelere patlayıcı atıyor. Buna arkadaşlarımızla şahit olduk. Görüldüğü gibi bu gibi konuları çok ciddiye alıyorlar. Olması gereken de bu zaten.

Yani diyeceğim şu; eğer bir bitkinin korunması gerektiğini biliyorsanız ve o bitki hakkında bilginiz varsa. Koruma çalışmalarınızı kendi araziniz dışına da çıkarabilirsiniz. Söylediğim gibi Jandarma ve Milli parklar sonuna kadar size destek olacaktır.

Tekrar tekrar söylüyorum, orkidelerin doğadan toplanması bir suçtur. Bahçelerde ve seralarda koruma işini yapan kurumlar var zaten (Üniversiteler örn; Ege Üniversitesi Botanik Bahçesi). Lütfen orkideleri, soğanlı bitkileri ve az bulunan bitkileri doğadan toplamayalım. Zaten bu suçu işleyen yeterince insan var biriside siz olmayın.

Bizim gibi düşünenler ve bu konuda bize yardım edecekler varsa kendilerini tanıtabilir mi? acaba!

Bu arada ilgilerinden dolayı paraecox ve nartsawa ya çooookkk teşekkür ederim.

Volkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön