View Single Post
Eski 11-05-2012, 14:08   #3
Odeh
-
 
Giriş Tarihi: 17-08-2010
Şehir: Manisa
Mesajlar: 508
Önemli olan "buralarda" bilenin olup olmaması değil, sizin ne istediğiniz. Ben geldim ey ahali, bana hazır bir elbise dikip de getirin diyorsunuz.

Toprak analizinizle giderseniz ilçe tarımdan en doğru bilgiyi alırsınız.

İlgili olmadığım halde 3 dakika içinde birçok bilgiye ulaşabildiysem siz daha iyisini yapabilirsiniz.

Örneğin, Tarım Bakanlığının sitelerinden birinde der ki;
Alıntı:
"Yüksek ve kaliteli bir ürün elde etmek için zamanında ve yeterli su verilmesi gerekmektedir. Patates yumrusu toprağa atıldığından hasada kadar tavın kaçırılmaması için sulama yapılmalıdır. Patates tarımında ilk sulama çıkış sonrası ile yumru oluşum devresi arasında, ikinci su, yumru oluşumu başladığında ve üçüncü su ise yumruların irileşme döneminde yapılmalıdır. Sulama adedi üretimin amacına, çeşit özelliğine, toprak yapısı ve iklime göre artabilir."
Bir diğerinde de;

Alıntı:
"Patates bitkilerinde su ihtiyacı alt yapraklardaki solma ve sararmayla kendini belli eder. Topraktaki nem dikkate alınarak ilk sulama, yumrular fındık büyüklüğüne geldiğinde yapılmalıdır. Hafif topraklarda 15-18, ağır topraklarda 22-25 gün arayla yetiştirme süresince 2-4 sulama yapılır. Hasat ile son sulama arasında 1 haftalık bir zaman bırakılır.

En yaygın sulama yöntemi, karık ile sulamadır. İki karık arası mesafe kumlu topraklarda 60-65cm, ağır topraklarda 70-80 cm dir.

Patatesin en fazla suya ihtiyaç duyduğu devre, çiçeklenmeden 20 gün önce başlayan ve yumru yapmaya başladığı zamana kadar geçen devredir."
Yani; toprak hep tavda kalacak şekilde sulama miktarı ayarlanmalıymış. Ama bu çeşit özelliğine, toprak yapısı ve iklime göre artabilirmiş. Ben de birşey ekleyebilirim, sulama yönteminiz de su sarfiyatınızı etkileyecektir.

Odeh Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön