View Single Post
Eski 18-04-2007, 07:03   #5
Volkan
Otçu
 
Volkan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-04-2007
Şehir: İzmir Bornova Evka-3
Mesajlar: 90
Teşekkürler praecox. Ben aslında konuyu şuraya getirmeye çalışıyordum. Siteyi dolaştığımda hep bitkilerin doğadan sökülüp evde yetiştirilmeye çalışıldığını gördüm ve içim acıdı doğrusu. Orkidelerinde söküldüğünü görünce moralim çok bozuldu. Üreme konusunda dediklerin çok doğru hepsine katılıyorum.

Orkideler üreme konusunda en şanssız olanlar soğanlılar da çok zor ürüyor (3-4 yılda). Dediğin gibi her orkide türünün kendine özgü bir tozlayıcı böceği var. böcek tozlaşmayı gerçekleştirdi diyelim, tohumda oluştu diyelim oluşan yüzlerce tohumun sadece birkaç tanesi verimli ve içlerinde besin dokusu çok çok az. Yani çimlenip toprak üstüne çıkması için yeterli değil ve bu yüzden de tohumlar çimlenmek için Rhizopteria sp. isimli bir mantara ihtiyaç duyuyor. Bu mantar tohumun etrafını sararak ona ilk besini ve suyu sağlıyor. Tabi mantar bitkiyi kabul ederse. Tohumundan bitki gelişmesi için 5-16 seneye ihtiyaç duyuyor.

Olayı özetlersek; Özel bir böcek bitkiyi tozlaştıracak ta, bitki tohum oluşturacak ve bu oluşturduğu tohumlardan verimli olanlar toprağa düşecek, toprağa düşünce de Özel bir mantar olan Rhizopteria sp. üzerine gelecek (1 gün içinde), eğer mantar tohumu kabul ederse etrafını saracakta bitki 5-16 senede yetişkin bir birey haline gelecek. Tabi çevre koşullarını olaya hiç katmadığımızda olay böyle. Birde çevrenin etkisini olaya katarsak üreme olasılığının çok az olduğunu daha iyi anlayabiliriz.

Bi de şu var. Eğer doğadan bir orkide sökerseniz diğerlerini de etkilersiniz. Rhizopteria sp. mantarının hifini parçalamış olursunuz ve bu da diğer orkidelerin üremesini oldukça etkiler.

Arkadaşlar orkidelerin doğadan toplanması bir suçtur. Cezası da vardır. Bu ceza hem yasal hemde manevi dir. Eğer bitkilerimize biz sahip çıkmazsak (hepimiz bitkileri seviyoruz diğerlerinden farkımız da bu zaten) kim sahip çıkacak. Doğadan bitki toplayan arkadaşları bu konuda daha dikkatli olmaya davet ediyorum.

Volkan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön