View Single Post
Eski 17-04-2007, 23:35   #4
praecox
Kaybettik...
 
praecox's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-06-2006
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 4,603
Bence bu tamamen bu bitki sınıfının üremesinden, üretebilme tekniklerinden kaynaklanıyor. Orchlar'ın bilindiği gibi tohumları cotyledon taşımadığından bunların protocrome'dan kendi başına beslenebilecek bir bitki haline gelene dek gerek duydukları symbiotik mantarların ortamda olması olmazsa özel steril şartlarda üretilmeleri.

Orchideleri sadece bazı türlerinin rizomlarını bölmek sureti ile ayırsak da bazılarının bölünebilir hale gelmesi 3-5 sene sürebilir. bazıları ise vanda gibi tohumdan yetme ilk çiçeklenme dönemi 5-16 sene arası bir süreye gerek duyulması ve bu monopodial lerin yan sürgünlerinin bir iki tanesinin de ayrılması yıllar sürmesi bugüne dek pahallı olmalarının nedenidir.

Ancak bugünlerde meristemden üretme steril kültür teknikleri ile bir BLC BrassoLaeliaCattleya üçlü hybirdini zaten tohumdan aynı bitkinin gelişemiyeceği göz önünde bulundurur isek ödül kazanmış bu çetrefilli bir genetik yapıya sahip asıl bir bitkiyi ancak meristem kültürü üretim teknikleri ile bugünlerde 20-30€ gibi (ucuz sayılabilecek) fiyatlara sunulabilmekde. ancak bu ödüllü hybridlerde böyle...

tabii meristem d olsa çiçeklenmesi 4-5 sene sürecektir. burda phaller 1-1,5 sene gibi kısa bir sürede tohumdan kollayca üretilebilmesi fiyatları toptancıda 1. sınıf malı 4€ cıvarına piyasaya sunulması hepimizin bildiği bir durum.

ancak akdeniz orkidelerinin pahalıya dahi olsa "satıldığı"na tanık olmadım... (en azından saksıda içek olarak satışı; salep olayı başka bir konu)
ancak burda ciddi bir şekilde orkide türüne has üreme yollarının araştırlmamış olması bir gerçek ...

eh tabiattan topladığımızla piyasaya arzı ile talebi arasındaki fark büyüdükçe de fiyatlar yükslemeye devam edecektir.

praecox Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön