View Single Post
Eski 02-05-2012, 11:52   #10
saslans
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 14-11-2009
Şehir: ist
Mesajlar: 7
İncir reçeli üzerine birkaç soru

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi balbay Mesajı Göster
Hemen herkesin incir reçeli tarifi var. Kimisi kabuk soyar, kimisi göz taşına kimisi de kireç kaymağına yatırır.

Ben bu tip tarifleri uygulayan arkadaşların yanlış incir kullandığını düşünüyorum.

İncir reçeli, tam bu ayda, incir ağacı işe yaramayan ve dökülen ''erkek incir'' verdiğinde yapılır. İncir ağaçları yaprak açmaya başladığında hemen yalancı incir, erkek incir denilen bir meyve verirler. Bu meyve asla olgunlaşmaz ve hamken çürür ve dökülür.

İşte bu anda bu incirler toplanır ve reçeli yapılır.

Tarif çok basit

66 adet erkek incir,

Merhabalar

2 subardağı toz şeker ya da 200 gr nöbet şekeri,

2 çay kaşığı limon tuzu


Önce topladığınız erkek incirlerin sap kısmı kesilir, ardından bir çatal ya da kürdan ile incire gelişi güzel delikler açılır.

Arkasından suya konur ve bir taşım kaynatılır, su değiştirilir ve bir kez daha kaynatılır. Bu kaynatmalar yaklaşık 10 dk kadardır.

Daha sonra incirimiz süzdürülür ve üzerine şeker, limon tuzu ve yarım su bardağı su ilavesi ile tekrar kaynatılır.

15 dk sonra kimyasal işlem görmeden, kabuğu soyulmadan delikanlı bir erkek incir reçeli elde edilir.

Deneyiniz, yediğiniz en lezzetli incir reçeli olduğunu göreceksiniz.


Merhabalar Balbay,
Yaklaşık bir haftadır aradığım lezzetteki incir reçeli tarifini sizin reçeteniz karşılıyor, farklı bir kaç denemeden sonra son olarak sizinkinide uyguladım güzel oldu teşekkürler, fakat sorularım var deneyimlerinize müracaat etmek istiyorum siz veya ilgilenen başka arkadaşlar görüş paylaşırsa çok sevinirim çünkü bu iş tamam diyene kadar ne agaçta incir ne de dolabımda yer kalacak

1- İncir miktarını yarısı kadar azaltınca, haşlama süresini de 10 dk değil 5 dak yaptım tam pişmedi ?
2- Başka bir tarife göre haşlama süresini tam uyguladım fazla pişti !
(PİŞME SÜRELERİ MEYVENİN MİKTARINA GÖRE Mİ YOKSA CİNSİNE GÖRE Mİ HESAPLANIR **** EN İDEAL SÜREYİ ANLAMANIN PRATİK BİR YOLU VARMI?)
3- Şerbetini bire bir ölçü yaptım, incirler şerbeti tamamen çekti geriye muhafaza edebileceğim miktarda şerbet kalmadı ! (ŞERBET YAPIMININ İÇİNDEKİ SU VE ŞEKER ORANININ İYİ HESAPLANMASI GEREKTİĞİNİ DÜŞÜNÜYORUM ÇÜNKÜ İNCİRİN İÇİNDEDE SU VAR AYRICA ŞEKER MİKTARINI ARTTIRMADAN TÜM MEYVELERİN YETERLİ ŞERBET İÇİNDE SAKLANMASINI NASIL SAĞLAYABİLİRİM ?)
4- Bana göre çok şekerli oldu ! (ŞEKERİ NASIL AZALTABİLİRİM ?) Bir kilo Meyve için 750 gr şeker bana çok uygun ancak yukarıda da bahsettiğim gibi incirin içindeki su miktarının şerbet kıvamının ayarlanmasını zorlaştırdığı için ve ayrıca tariflerde hem kilo ve hem de adet ölçüsü birlikte ve farklı yerlerde kulanılınca genel reçel tarifinden yola çıkarak (örneğin bir kilo meyveye bir kilo şeker )şekeri gram olarak elimdeki meyvenin miktarına adapte edemiyorum.

5- Birde, Limonun meyveden önce şerbetin içine baştan konulması ile son beş dakikada ilave edilmesi nasıl bir fark yaratıyor. Aralarındaki fark nedir ?

Durum biraz karışık lütfen beni aydınlatabilirmisiniz ? Çok Teşekkürler,

saslans Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön