View Single Post
Eski 02-05-2012, 11:22   #361
merlict
Ağaç Dostu
 
merlict's Avatar
 
Giriş Tarihi: 10-08-2009
Şehir: İzmir
Mesajlar: 508
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gçakar Mesajı Göster
Limonlarınızın çürümemesi için, metal kaplarınızın altları delinmiş olmalı. Eğer dipte su birikmiyorsa gayet uygundur.

Evet besin vermeniz gerekir. Ya saksı harcına yanmış koyun gübresi ilave etmeniz, ya da sulama suyuyla bitki besini kullanmanız gelişmelerini olumlu yönde etkiler.

Sevimli, sağlıklı bitkilerinizi görmek, çok hoş bir duygu. Asıl ben teşekkür ederim. Zamanı gelip aşılandıktan sonra, limonlarınızın çiçek ve meyvesini görene kadar siz uğraşacaksınız. Biz emek vermeden sayenizde keyifle seyredeceğiz. Teşekkürü hak eden sizsiniz
Zeynep hanım merhaba

Yukarıda Güzin hanım zaten size gereken yardımı sağlamış.Ben sadece ek olarak birkaç şey söylemek isterim.

- Fidelerin bulunduğu saksılar şuan geçici ve ebat olarak gerekenden bile büyükler, dert etmeyin.Normalde o fidelere 10-15 cm.lik saksılar olsa yeterdi.
- Metal olmaları sorun değil aksine iyi bile.Eski ninelerimiz belki bilirsiniz çiçeklerini Vita tenekelerine dikerlerdi.Belki bilinçsiz ve yokluktan yapılan bişey diye düşünülür ama asıl nokta metal olmalarıdır.Ben her fide şaşırma sonrası saksıya çiviler sokarım ki sulama sonrası küflenip toprağın demir eksikliğini gidersin.Metal olmaları iyi
- Fidelerin tek çekirdekten 2 fide çıkması normaldir, çoğu zaman gözlemlediğim bir olay.Korkmak yerine aksine buna sevinmelisiniz.
- Fidelerin saksıları boy olarak şuan sorunsuz görünüyor.Eğer saksıların fide olarak ilk yerleri ise şaşırtma yapmanız boylanma amacıyla önemli olur.Saksı değişimi için en ideal değişim zamanı kışın II. dönemidir.Köklerin korumaya geçip sessizleştiği dönemde saksı değişimi yapınız, aksi halde hele hele bu dönemde yapılan değişimler kılcal ve canlı köklere kesinlikle zarar vereceğinden ellemeyin derim.Şuan gözler açıldı ve canlı, oynattığınızda kesin zarar verirsiniz. Değişim için önümüzdeki yeniyıl ocak ayının (20-30 arası) son günlerini tercih edin.Keskin soğuklar varsa değişim sonrası rüzgar ve soğuktan bir süreliğine koruyun.Bu zamanda yapılan değişimde kökler kopsa bile bişey olmadığını ve kısa süre sonra canlı olarak size güldüklerini görürsünüz.
- Fidelerinizi çok sık olarak yer değişikliği yapmayın.Limon bunu hiç sevmez, sabit direk güneş görmeyen noktalar o fidelerin en çok hoşlandığı yerlerdir.
- Besin olarak ben hiçbir zaman dışarıdan sıvı besin veya başka bişey almam. Tercihim genelde çevreden bulduğum kuş gübreleri ve pirinç suyudur. Çocukların parkına gidin mutlaka oralarda kuşların, güvercinlern tünediği ve pisliklerlerini biriktiği yerler vardır, bi eldivenle toplayın onlardan, 8 -10 lt.lik pet şişe içine doldurun, üzerine su ilave edin, çalkalayın, 2 gün bekletin.Ara ara sulamalarda bu suyu kullanın. 2 sulama normal su 1 sulama bu gübreli su.Buna ilaveten evde pilav yapıyorsunuzdur pilav yapmadan önce pirinçleri yıkadığınız suyu atmayın, bir pet şişe içinde biriktirin çiçeklerinize ve fidelerinize dökün, kısa süre sonra canlı ve yemyeşil olduklarını görürsünüz.En azından kimyasallarla doğayı kirletmeden döngü sağlarsınız.
- Minicik bir çekirdekten bu fideleri görünce sevincinizi tahmin edebiliyorum. Birde onların çiçeklenip etrafa verdiği kokuları duyunca zevk ve gururu beraber yaşayacaksınız.Sizi tebrik ederim.Onca insan tanırım bi türlü yapamaz çekirdek fide evrimini, siz ise başarmışsınız.Unutmayın siz onu severseniz o size fazlasını verir.Ammada yazdım, işte konu limon olunca dayanamıyorum

Mehmet

merlict Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön