View Single Post
Eski 29-04-2012, 19:09   #55
eflone
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-05-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 85
Ana kutudan bir diğer katkı da anaerob floranın bir zamanlar hakim olduğu diğer kutuydu. Tahminimce 30 kadar solucan varken kutu kayıpsız yoluna devam ediyordu. Ana kutudan 90 kadar solucan eklenmesiyle 120 solucanla 6 gündür izleniyor ve hiçbir sorun çıkmadı. Kutunun kompostlama işlevi gözle görülür şekilde hızlandı. Ve ilginç bazı olaylar bir takım sonuçlar çıkarmama sebep oldu.
Diğer kutulara göre koku olarak anaerob, ve oldukça ıslak, vıcık vıcık denebilecek bir ortama sahip kutuda daha önce fotoğraflarını çektiğim beyaz solucanların büyümüş formuyla karşılaştım. Daha önce kokondan çıkmalarına yardımcı olduğum solucanlar boyutunda fakat belirgin clitellumları vardı. Ve asıl ilginç olan gövdelerinin orta-son segmentlerinde belirgin pigmentasyon gösteriyorlardı. Buradan yola çıkarak oluşan sorular:
- Beyaz solucanlar aslında aylar süren gelişimlerinde yeni bir noktaya mı gelmişti?
- Yoksa yeni kutunun yüksek nem oranları mı onların böyle büyümelerine sebep olmuştu?
- Zayıf bir ihtimal olarak acaba kırmızı solucanların yavruları mıydılar? Yani ana kutuda aylardır kurtulmaya çalıştığım şeyler, çoğalmaları için elimden geleni yaptığım kırmızı solucanlarım mıydı? Bu son ihtimal benim gözümde zayıf çünkü ana kutuda yüzleri belki bini bulan sayıları kutudaki az sayıda kokondan kaynaklanmış olamazdı ve bu solucanların belirgin yetişkinlik göstergesi clitellumları vardı.
Name:  agaclar92.jpg
Views: 1950
Size:  40.6 KB


Beyaz solucanları takip edeceğim ve mümkün olursa fotoğraflarını çekeceğim. Şu an 120 solucan sorunsuz kutuda yaşamaya devam ediyorlar.
Subjektif bir tespit olarak, anaerob ortamın solucanların beslenmesine katkı sağladığı bile söylenebilir. Ya da bunun sebebi diğer kutulara göre daha nemli olması da olabilir, ancak bakteri yoğunluğunun artmış olması besin kaynağı temel olarak protozoa olmasına rağmen solucanların işine yaramış olabilir.

Gelelim nispeten daha yeni gelişmeye:

Ankara toprağını kazarken yaklaşık on tane yavru+erişkin ve bir kokon olarak karşılaştığım, hemen evime getirdiğim solucanlar..
Name:  agaclar94.jpg
Views: 1867
Size:  69.7 KB
Belirgin yeşil pigmentasyonları göze çarpıyor. Tür analizini yapmaya fırsatım olmadı fakat bilen birileri varsa yardımcı olabilirlerse mutlu olurum.

Toprağın kazdığım derinliğiyle ilişkili olarak solucanların orta derinlikte yaşayan bir türe ait olduklarını düşünüp, kompost için değil, yalnızca balkonumdaki biyolojik çeşitliliği arttırıp farklı gözlem olanakları yaratmaları amacıyla kendi çapımda bir ortam hazırlamaya çalıştım.

Name:  agaclar96.jpg
Views: 1941
Size:  70.4 KB
Name:  agaclar95.jpg
Views: 2496
Size:  71.8 KB
Sistem iki katlı, alt katta toprak karışımları ve zamanla ayrışmasını takip edeceğim çam ağacı gövdesi var.. Baştaki tahminlerime göre gece yemek yemek için oluşturdukları yuvalarından çıkıp üst kattaki yanmış gübre yığınına gideceklerdi. Bu tür solucanların doğal olarak yaptıkları gibi çürümüş yaprak eklemeyi isterdim ancak mevsim itibariyle bulamadığım için böyle bir yola başvurdum.
İki gün önce açıp baktığımda ikinci katta solucan yoktu ve birinci katın yüzeyinde hareketlilik mevcut değildi. Ya doğru zamanı yakalayamadım, ya yuvalarından (yaptılarsa) çıkma ihtiyacı hissetmiyorlar, ya da balkonda nispeten sığ bir ortamda yetiştirilmek için uygun bir tür değiller.
Bu türü pek rahatsız etmek istemiyorum açıkçası. Ancak bir gelişme olursa aktaracağım.

Şimdilik bu kadar. Umarım yeni bazı bilgilere ulaşmanızı sağlamışımdır. Hepinize mutlu günler dilerim.


Düzenleyen eflone : 26-05-2012 saat 13:04
eflone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön