View Single Post
Eski 29-04-2012, 18:34   #53
eflone
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 15-05-2011
Şehir: Ankara
Mesajlar: 85
Güzel bir hafta sonunun son saatlerinde herkese merhaba.

Bahar tüm biyolojik varlıklara hız getirdiği gibi balkona da hız getirdi. Değişen ortamın hızıyla adeta o da değişiyor.
Değişimlerden ve gelişmelerden bahsedersek;

Muz kabuğu olan kutu, yani aylardır ana kutu vazifesi gören kutu muzları makroskopik olarak parçaladı.

Name:  agaclar90.jpg
Views: 1932
Size:  53.0 KB
Son fotoğraftan bir hafta sonra kutunun durumu buyken, ilerleyen zamanla kalan muz kabukları da ortama karıştı.


Name:  agaclar91.jpg
Views: 2196
Size:  70.8 KB
Bunun üzerine diğer bütün kutularda kullandığım mukavva parçalarını bu kutuya da koydum ve bir gün içinde önce büyük solucanların yuvası oldu mukavvanın olukları. Yeni konulan bir şeye bu kadar ilginin olması birazdan bahsedeceğim sebepleri düşündürdü. Büyük solucanların terk etmesiyle birlikte mukavva yüzlerce küçük beyaz solucanın istilasına uğradı. Öyle ki sabah akşam mekanik temizliğe karşı her sabah sayıları artmış şekilde mukavvalarda aktivite gösteriyorlardı.

Sayılarının kutudaki E.fetida' lara olan baskınlıkları nedeniyle artık bu kutuyu tamamen yenilemenin gerektiğini, yine de beyaz solucanları da takip amaçlı bir kaba koymak gerektiğini düşünerek kademeli olarak kırmızı solucanları farklı kaplara almaya başladım. Eksilen her kırmızı solucanla birlikte beyaz solucanların hakimiyeti belirginleşti. Öyle ki günde iki kere temizliğe rağmen kutunun duvarları silme beyaz solucan oluyor, öğle sıcaklarının kurutucu etkisinden etkilenmemek için onlarcası bir araya gelerek solucan topları oluşturuyorlardı. Biraz sonra daha ayrıntılı bahsedeceğim, şu an kutuda yüzlerce beyaz solucan var ve bütün yetişkin solucanlar diğer kutulara aktarıldı. Yavru solucanları çoğu zaman gözle kestiremediğim için kutu içeriğini sıvı ya da toprağa direkt uygulama şeklinde harcamayacağım. Minimum seviyede solucan kaldığından emin olduktan sonra kasa içeriğini boşaltıp, 'diğer solucanları öldürmediğinden emin olduğum' kompost kasasından hazırlayacağım ortama tekrar yerleştireceğim.

Bu arada çok önemli bir konu, geçen sene yüzlerce solucanın telef olmasının ortamını yaratan 'mit'ler, bir ara tamamen gözden kaybolmuşlardı, şu an tekrar ana kutuda ortaya çıktılar. Bu sefer kırmızı değil beyazlar. Güneş gördükçe ya da yetişkin hale geçtikçe kırmızı hal aldıklarını düşünüyorum. Mit lerin kaynağından emin değilim ama evimde halıların vs. arasında yaşıyor olma ihtimalleri üzerinde duruyorum. Ve solucanlara aylardır gözle görülebilir bir zarar vermiş değiller.

eflone Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön