View Single Post
Eski 24-04-2012, 23:55   #812
Halil Önen
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 18-01-2009
Şehir: izmir/aliağa
Mesajlar: 5,567
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ciceksever70 Mesajı Göster
Sevgili Mine hanim, kadi lokmasi larvalarina karsi bahceyi ilaclamak istiyoruz. Burada suyla karistirip bahceye sikilan nematodlar öneriliyor. Larvalari yiyorlarmis. Siz tavsiye eder misiniz? Bu nematodlardan icinde cok miktarda toprak bulunan varil ya da saksilara da sikilabilir mi önlem olarak? Bir de bu nematodlarin sonradan bahceye bir zarari olur mu? Simdiden cok tesekkür ederim.
Sn. çiçeksever,

nematotların yararlı ve zararlı olanları toprakta beraber yaşıyorlar. Sizin bahsettiğiniz yararlı nematot olabilir. Her iki nematot da kökle beraber yaşar. Yaşam kaynağını kökten alır. Kadı lokması larvasına etkili olamayabilir.

Böyle bir duyum aldıysanız ya da yeni bir gelişme olduysa _ benim de başım dette_ haber verebilirsin sevinirim.

Yalnız nematotla mücadelenin en güzel yolu toprağın organik yapısını arttırmaktır. Zararlı nematot organik yapılarla beslenir ve bitki köküne pek zarar vermez. Organik yapıca zengin toprakta kökle ilişkiye giren yararlı nematotların çokluğu dengeyi zararlılar aleyhine bozar.

Benim toprak organik maddece fakir ve zararlı nematot fazla, organik yapıyı yükselttikce _ özellikle kompost ve ahır gübresi verildikce bu defa kadı lokması çoğalıyor. Bu da işin çıkmaz yani ne yapalım. Kadı lokmasının kesin ve organik bir yolunu bulacak gibiyim ama şimdilik bir şey deyemiyorum. Bir sonuç alırsam size yazarım.

Halil Önen Çevrimdışı   Başa Dön