View Single Post
Eski 13-04-2007, 13:56   #114
ismailtosun77
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 23-11-2006
Şehir: Yalova
Mesajlar: 37
Sn.Danış;
Meyve yetiştiriciliğini sınırlayan faktörelrden biriside rakım dır. Ancak bahsettiğiniz rakım ceviz yetiştiriciliğini riske edecek ölçekte değildir. Önemli olan geç yapraklanan ve ismine doğru çeşitlerin dikimini gerçekleştirmenizdir. Bu bağlamda geç uyanan, verimli, yan dallarda meyve verme özelliği olan çeşitler önceliğiniz olmalıdır.
Şimdi sorunuza cevap taşıması anlamında; Biz teknik olarak karasal iklimin egemen olduğu ekolojilerde bahar dikimini öneririz. Dikim dönemi ile fidanın kaplı veya çıplak köklü olmasının çokta bir bağlantısı yok. Tüplü fidan üretiminde vegetatif gelişme genellikle zayıftır. Fidanlar daha cılız ve incedir. Tüplü fidan üretimi; Genellikle bir yıl önceden satılmayan fidanların Nisan Mayıs aylarında tüpe alınması ve yıl sonuna kadar bakıma tutulması esasına dayanır. Çıplak köklü fidanlarda çap ve boy gelişimi daha iyi olacağından, fidan seçiminde kök sağlığı ile fidan üzerindeki gözlerin canlılığına (iriliği) dikkat ederek tercihinizi yapmanızda fayda var derim.
Eğer çıplak köklü fidan tekniğine uygun ise bahar dikimini (Mart Başı) yapabilirsiniz. Bu yıl havalar kurak ve ılıman gitmesi gelecek yıllarda aynı şartların olacağı anlamına gelmemeli. Bahçe tesisinde risk alınmamalıdır. Siz fidanlarınızı sağlıklı seçip, ayırtıp dikim için uygun dönemi beklerseniz tekniğine uygun hareket etmiş olursunuz.
Saygılarımla...

ismailtosun77 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön