View Single Post
Eski 16-04-2012, 02:11   #38
dere1974
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-06-2008
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 96
Sayın OKANA teşekkür ederim.

Dairede işlerin yoğunluğundan dolayı 1 haftadır konuya bakamamıştım. Sorunuzu bu sebeple hemen cevaplayamadığım için kusuruma bakmayın.

Sorularınızın cevaplarına gelirsek;

Bahçemin rakımı 50 metre.

Arazi işlenen araziydi. Yıllardır sırasıyla 6 yıl yonca, 6 yıl mısır, son yılda da buğday ekiliydi. Araziyi dikime hazır hale getirmek için sonbahar yağmurları toprağı tava getirince pullukla derin sürüm yaptırdım. Hafif bünyeli ve doğal drenajlı tınlı yapıda olduğu için riper ya da patlatma ile sürüm gereği görmedim. Kepçe ile çukurları açtırıp üst toprakla yarısına kadar doldurup dikime kadar 1 ay bekledim. Bu esnada Allahtan yoğun yağmurlar yağıpta çukurları suyla doldurmadı.
Almayı düşündüğünüz arazi için ukalalık kabul etmezseniz özetle şunu tavsiye edeyim; sakın ola ki içinde kış ve bahar aylarında yağmur suyu göllenen çukur ve eğimsiz bir arazi olmasın, don çukuru oluşacak biçimde vadi tabanı bir yer olmasın, arabanızla gidebileceğiniz yolu, suyu ve elektriğe yakınlığı olsun, bir de 2 metre derinliğe kadar su geçirgen ve kil oranı düşük, kireç oranı normal bir toprak olsun.

Nematod konusu evet çok önemli. İçini yeni temizlettiğiniz yarı ormanlık arazilerde nematod tehlikesi olabilir. Önlem olarak ilk yıl fidan dikmek yerine sık sık pullukla sürüp havalandırmanın faydası olacaktır. Fakat nematot başa çıkması zor bir zararlı. İlaçların ne kadar faydası olduğu tartışmalı bir konu. Dikmeden analiz yaptırmak bence gerekli.

Türkiyedeki anaçlar J.Regia (Anadolu Cevizi), yanlış anımsamıyorsam Yaşar Akça' nın kitabında Paradox anaçlı cevizlerin veriminin yüksek, ağaç ömrünün çok kısa olduğunu (max 20 sene) okumuştum. Zararlılara dayanım konusunda hangisinin daha dayanıklı olduğunu bilmiyorum. Bu işe girişmeden çeşitli yörelerdeki bahçeleri dolaşmanızı, Yaşar Akça'nın kitabını okumanızı tavsiye ederim.

Saygı ve sevgilerimle,

dere1974 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön