View Single Post
Eski 15-04-2012, 12:17   #17
Nuri Murvet
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-04-2009
Şehir: istanbul
Mesajlar: 4,378
Merhaba

Alpin, kaya bahçelerinde kullanılabilecek bitkileri tanımak adına, konu ile ilgili olduğu için teknik terimler kullanılabilir. Bu terimlerin bilgilerini önceden paylaşmanın daha yerinde olacağını sanıyorum.

TEKNiK TERiMLER

Ağaç sınırı: Orman sınırı olarak da kullanılan bu terim dağlarda orman örtüsünün görüldüğü en üst yükseltidir. Bu yükseltiden sonra tektük ağaçlara rastlanır, ağaç toplulukları görülmez

Alpin: Yüksek dağlarda ağaç sınırının üzerindeki doğal yaşam alanlarına verilen genel bir terim.

Anadolu Diyagonali: “Flora of Turkey”kitabının yazarı P.H.Davis’in tanımladığı ve Anadolu’da kuzeyde Bayburt - Gümüşhane çevresinden güneye, Toros Dağlarına uzandığını varsaydığı eğri. Davis’e göre, çok sayıda endemik tür, bu eğrinin doğusunda veya batısında yoğunlaşmaktadır.

Bitkilerin isimlendirilmesi: İsveçli botanikçi Carl Linnaeus, 1753 yılında yayınladığı “Species Plantarum” eserinde, her canlı türünün iki latince kelime ile isimlendirilmesi kuralını getirmiştir. O tarihten itibaren bilim dünyası için yeni olarak tespit edilen bitkilerin isimlendirilmesinde iki latince kelime kuralına uyulmaya başlanmıştır. İtalik olarak yazılan bu iki kelimeden birincisi bitkinin cins ismi, ikincisi ise türün tanımlayıcısıdır. Bitkinin cins adı özel bir isimdir, büyük harfle başlar. Bitkinin tür tanımlayıcısı çoğunlukla bir sıfattır, küçük harflerle yazılır.

Çok yıllık bitki: İki yıldan daha uzun yaşayan bitki. Eğer bu bitkinin toprak üstü aksamı bütün bir yıl canlılığını devam ettirebiliyorsa, “odunsu” olarak isimlendirilir.

Endemik: Belli bir yerde sınırlı olarak yetişen taksonlar. Bazı taksonlar bir dağ, bazıları bir bölge için endemik olabilir.

Ekoloji: Canlıların kendi aralarındaki ve çevrelerindeki canlı - cansız ortamlarla ilişkilerinin tümü

Ekosistem: Belli bir ortamdaki canlıların, çevrelerindeki tüm canlılar ve cansızlarla (besin zinciri, besin ağı ve besin döngüsüde dahil) her türlü bağımlı ilişkiler bütünü.

Flora: Bir ülke, bölge, alan gibi yeryüzü parçalarının ya da göl, dağ gibi çeşitli yaşam alanlarının bitki listesi.

Hayat döngüsü: Bir bitkide, tohumdan tekrar çiçeklenip tohum bağlayana kadar geçen süre.

İki yıllık bitki: Hayat döngülerini iki yılda tamamlayan (iki yıl yaşayan) bitki. Genellikle birinci yıl gelişir, ikinci yıl tohum verirler.

Mikroklima: Bir bölgede meteoroloji istasyonları tarafından tespit edilen genel iklim özelliklerinden farklı bitki, hayvan ve toprak özelliklerinin görüldüğü küçük alanlardır. Bu farklılık, alanın yüzey sıcaklığı ve hakim rüzgârlardan korunmasıyla ilişkilidir.

Relikt: Önceleri çok daha geniş bir yayılışa sahip bir türün, olumsuz şartların hüküm sürdüğü dönemlerde (Örn. Buzul Çağ, kıtaların su altında kaldığı dönemler vb.) bazı yerlerde nesli tükenirken, korunaklı bölgelerde yer, yer hayatta kalan bireyleri.

Rizom: Bir bitkinin yatay büyüyen toprak altı gövdesi. Bir yıldan uzun canlılığını sürdüren bitki kökleri ve sürgünleri çıkarır.

Rozetli: Bir bitkide bir eksen etrafında halka şeklinde dizili yaprakların oluşturduğu topluluk.

Soğanlı bitki: Toprak altı depo organ soğana benzer bitki.

Stolon: Toprak üzerinde uzanan ve düğüm - boğumlarından (nodus) köklenerek yeni bitkiler veren sürünücü gövde

Subalpin: Ağaçların seyrekleştiği, bodur çalı ve nemli çayır topluluklarının egemen olduğu geçiş kuşağı. Alpin bölge altı.

Takson: Bitki sistematiğinde (taksonomi) birimlerden her biri (familya, cins, tür, alttür, ve varyete düzeyindeki tüm organizmalar).

Taksonomi: Bitkilerin sınıflandırılması ve adlandırılması ile ilgilenen bilim dalı.

Tek yıllık bitki: Yaşam döngüsünü bir yıl veya daha az sürede tamamlayan bitki. Genellikle yüzeysel köklü, otsu bitkilerdir.

Vejetatif üreme: Bitki sürgünlerinden yeni bireylerin gelişmesi.

Nuri Murvet Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön