View Single Post
Eski 15-04-2012, 01:46   #1
selenn
Ağaç Dostu
 
selenn's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-04-2007
Şehir: Bursa
Mesajlar: 2,696
Fotoğraflarla Kaktüs Hastalıkları

Isınan havalarla birlikte olası hastalıklar ve zararlılara karşı önlem almak için elimdeki kitapları incelerken hepimizin faydalanacağını umduğum bazı bilgileri buraya taşımak istedim.

HASTALIKLAR ve ZARARLILAR:

Kaktüs ve Sukulent yetiştirirken birçoğumuzun amacı bitkinin mümkün olan en verimli, sağlıklı görünüme ve dayanıklılığa ulaşmasını sağlamaktır. Uygun olan tüm koşulları sağlamamıza rağmen hastalıklar ve zararlılar kimi zaman bitkiyi kaybetmemize sebep olur. Bunun önüne geçmek için düzenli bitki kontrolü yapmak ve herhangi bir hastalığa ya da zararlıya karşı erken müdahale etmek önemlidir.

HASTALILAR:

Mantar hastalığına ya da bakteri enfeksiyonlarına sebep olan her bir farklı etmen bitkide farklı görünümler ve neticelerle kendini belli eder. Aşağıda ifade edilen durumlar bunlara örnektir.



MANTAR HASTALIKLARI: Bitki gövdesinde çeşitli form ve büyüklükte kahverengi lekeler görülür. Sebepleri besin takviyesindeki bozukluk, aşırı nemli ortam ya da bitkinin aşırı güneşe maruz kalmasıdır.

Name:  IMG_0799.jpg
Views: 78890
Size:  34.4 KB


KÖK ve GÖVDE SOLGUNLUKLARI: Bitkinin genel sağlıklı görünümünde bozulma ile kendini gösterir. Toprak üstü bitki kısmında yumuşama, kahverengileşme oluşur. Bitki ilerleyen safhalarda kök kısmından kolaylıkla koparak, kaybedilir.
Sebep olan mantar etmeni Fusarium'dur.


ÇÜRÜME: Bitkinin kök üstü kısmında dokusal bir kahverengileşme başlar. Bitkinin iç yapısında peltemsi sulu bir doku oluşur ve ilerleyen dönemlerinde bitkideki yumuşama yayılıp, çürüme ile bitki kaybedilir. Çürümeye sebep olan mantar hastalığının etmenleri Pythium, Rhizoctonia'dır.

Name:  IMG_0797.jpg
Views: 81444
Size:  36.5 KB

SÜRGÜN ÇÜRÜMESİ, YENİ SÜRGÜNLERİN KOLAYLIKLA KOPMASI: Sukulentlerde çoğunlukla sözkonusu hastalığa sebep olan mantar etmeni Helminthosporium'dur. Bitkinin yeni sürgünleri kolaylıkla koparak ölür. Bitkinin kök boğazında yumuşama ve çürüme oluşur.

KURŞUNİ KÜF: Yaprak ve sürgünlerde koyu lekeler halinde görülmeye başlar. Sürgün kayıpları yaşanır. Gri küf benzeri oluşum ilerleyerek tüm bitkiyi kaplar. Bitkinin kaybına sebep olan mantar etmeni Botrytis'dir.

Name:  IMG_0798.jpg
Views: 78149
Size:  49.7 KB

SİYAH LEKE HASTALIĞI: Stapelialarda sıklıkla görülen bir hastalıktır. Serin mevsimlerde sıklıkla kendini gösterir. Yeni sürügünlerde siyah lekelenmeler ile kendini belli eder. Lekeler belirgin ve yoğun bir hal aldıktan sonra bitkiyi kurtarma imkanı azalmaktadır. Bu durumda bitkinin hastalık ilerlememiş kısımlarından alınan çeliklerin köklendirmesi ile bitkinin tamamen kaybının önüne geçilmiş olur.


Düzenleyen selenn : 15-04-2012 saat 03:31
selenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön