View Single Post
Eski 14-04-2012, 20:44   #3
pria
Ağaç Dostu.
 
pria's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-08-2009
Şehir: Çanakkale
Mesajlar: 6,526
Kars Yöresinde yerel tohumlar ve şifali köy ürünleri modern tarım uygulamaları sonucunda yok olmaya yönelmişti. Anadolu'nun ürünlerini yaşatmak için kurulmuş olan Türk-Amerikan Derneği Anatolia Foundation desteğiyle, 2006 dan beri Kars yöresinde köy projeleriyle nesli tükenmekte olan yerel tahıl ve tohum çeşitleri geri getirilmiş, organik tarım yöntemleriyle çoğaltılmaktadır. 2007 yılında yerel STK'mız Yer Gök Anadolu Derneği (2007-2010) tarafından Birleşmiş Milletler'den (GEF Küçük Destek Programı-SGP) bir yıllık ek bir destek alınmıştır.

Projeye bu süreç dahilinde 300e yakın çiftçi ailesi katıldı. Bugün proje uzman kişiler önderliğinde devam etmekte, ürünlerin ekimi, hasadı, paketlenmesi ve pazara sunulmasıyla ilgili altyapı geliştirilmektedir.


Kars'ın çevre köylerinde köy halkının önemsediği fakat pazara ulaştıramadığından az miktarda ekilen Kavılca , Zeyrek ve Kırmızı Buğday projede korumaya alınan en önemli ürünlerdir.

Bu ürünlerin dışında, yöresel arpa, çavdar, nohut, mercimek ve yem bitkisi olarak kullanılan yabani bezelye türlerinden fiğ (Vicia sativa), korunga (Onobrychis sativa), yonca (Medicago sativa) gibi ürünler de organik olarak yetistirilmektedirler.




ANTİK TAHIL KAVILCA ORGANİK TARIMLA GERİ GETİRİLDİ!...


(fotoğraf)

KAVILCA (KABULCA, KABILCA) Triticum dicoccum

Anadolu topraklarında asırlardır yabani olarak yetişen Kavılca buğday türü, Neolitik Çağlarda ıslah edilerek sofralarda önemli bir yer edinmis. Kars'ta bilhassa Büyük Çatma köyünde az da olsa halen ekilmekte ve kış aylarında tandırda hazırlanan kaz yemekleriyle yenilmekteydi. Proje başlangıcında (2006) yörede zorlukla 2 ton kadar bulduğumuz Kavılca'nın Anadolu'da yaşam sürdürmesini belki de en çok bu geleneğe borçluyuz. Projenin ilk etabında çoğalttığımız Kavılca, Kars yöresinde proje dışında da birçok köye yayılmış durumda.

Yerel Tohumların Korunması | --->

pria Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön