View Single Post
Eski 14-04-2012, 18:22   #29
asabay
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 01-10-2009
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 10
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi derin Mesajı Göster
Benim bahçemde çıkan suyun ec değeri 1500 ppm dolaylarında yüksek bikarbonat ve kalsiyum içeriyor.PH 8-8,5 dolaylarında sık sık ph ve ec değiştiği için net oran veremiyorum tarlalar sulanınca bu değerler değişiyor.Toz iz element kombi forte aynı nescafe görünümünde bir türlü suda çözünmüyordu nedenini tam anlayamasamda sorunun ph dan kaynaklandığını zannediyorum ph ayarlaması yaptıktan sonra çözünüyor zaten iz elementler edta şelatlıysa 5,5-7 aralığında çalışabiliyor.
PH ayarlaması yaparken nitrik asit kullanıyorum nitrik asit suya ilave edildikten sonra bikarbonat iyonlarıyla tepkimeye giriyor karbondioksit ve su açığa çıkıyor suyun rengi berraklaşıyor 1 ton suya 100 ml % 85 lik nitrik asit ilavesinde ph 6,5 dolaylarına geliyor.
Nescafe içme sularına göre tasarlanmış olduğuna göre içme suyuda hafif asidik olması gerektiği düşünülürse ph 6,5-7 o halde tarlanızın suyuna bir miktar nitrikasit ilave edin eğer nescafe çözünüyorsa ph ile alakalı yok çözünmüyorsa bir miktarda sülfirik asit döküp kalsiyumu çöktürüp çöküntüyü süzdükten sonra deneyin her iki ihtimalden birinde mutlaka çözünmelidir.
Not:kireç oranı yüksek diyorsunuz kireç oranı yüksekse ph da yüksektir damlamanız varsa kesinlikle sülfirikasit kullanmayın çözünmez kalsiyumsülfat bileşikleri oluşur.
Suyun ph sı hafif alkali olması gerekiyormuş 7-8,5 yanlış hatırlamışım dolayısıyla ph ayarı ile olan çözünme tezimiz çökmüş durumda.
Sayın derin ;

öncelikle şu birimi düzeltmek isterim 1500 ppm ec değeri demişsiniz. aslında 1500 ms/cm demek istediniz sanırım. EC , Electric Conductivity kelimelerinin ilk harflerinden oluşan, elektrik iletkenliğini belirten kısaltmadır. Suyun iletkenliği içerisinde çözünmüş olan iyonlara bağlı olduğu için EC aynı zamanda su içerisinde çözünen tuz oranını da ifade eder. Yani bir anlamda suyun tuzluluk değeridir. Nescafenin suda çözünmemesinin nedenine gelince suyun yüksek kireç yani karbonat ve bikarbonat miktarından kaynaklanmaktadır. su içerisine asit ilave ettiğimizde suda bulunan bi karbonat miktarını nötralize etmiş oluruz. evet aslında haklısınız fakat asıl sebep suyun yüksek oranda kireç içermesidir.
Saygılarımla

asabay Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön