View Single Post
Eski 12-04-2012, 15:46   #19
MeyveliTepe
agaclar.net
 
MeyveliTepe's Avatar
 
Giriş Tarihi: 22-03-2007
Şehir: Kocaeli
Mesajlar: 8,958
04.01.08.10 Parçacık Film Teknolojisi – Zararlılar 10

Bactrocera oleae - Olive Fly - Zeytin Sineği

Name:  Bactrocera_oleae.jpg
Views: 22834
Size:  30.2 KB

Bitki: Zeytin

Etki Oranı: >90% Etki Şekli: Yumurta Bırakmayı engelleme

Kaolinin zeytindeki uygulaması, bu malzeme ile tanışmamıza vesile olan Napa ve Sonoma bölgelerinde yapılan üç yıllık araştırma olmuştu. Her türlü kullanıp pek çok yönden denediğimiz bu malzemede doğal olarak en çok deneyimi zeytinde elde ettik.

Zeytin, çiçekten hasata kadar olan süresi çok uzun bir bitki. Bölgemizde Mayıs ayı ikinci yarısında çiçeklenip Kasım-Aralık ayında hasat ediliyor. Diğer hastalıkları bir kenrara bırakırsak meyvelerin ana zararlısı zeytin sineği, ikinci meyve zararlısı zeytin güvesi. Bölgeye ve yıla göre pamuklu bitin de çiçeklerde zarar yapabilmesi söz konusu (bizde önemli olmuyor).

Zeytin sineğinin uçuş dönemi bölgeye ve yılın iklimsel özelliklerine göre değişmekle birlikte genellikle Ağustos başında başlıyor. Çiftleşen sinek, zeytin çeşidine göre nisbeten yumuşayıp yağlanan tanelerde kabuğun hemen altına yumurta bırakıyor. Sinek yumurtayı bıraktığı andan itibaren yapılabilecek hiç bir şey yok, o tane kurtlu olacaktır.

Sineğin yumurta bırakmaya başlamasından daha önce taneler işlenmiş kaolin ile kaplanmış ise sinek için yumurta bırakmakya uygun bir ortam olmaktan çıkıyor.

İyi oluşturulmuş parçacık film tek başına, başka hiç bir destekleyici önlem almadan dahi sinek zararını eşiğin çok altına indirmekte yeterli. Popülasyonun çok yoğun olduğu yıllarda garanti etmek için kaolin uygulamasının yanısıra ayrıca Spinosad + Yem kullanılarak "zehirli yem kısmi ilaçlama" yöntemi de uygulanabilir. Her iki metod birlikte uygulanır ise sinek zararı %1 seviyesinin epey altına inebilir.

Euphyllura olivina - Zeytin Pamuklu Biti

Name:  Euphyllura_olivina.jpg
Views: 22136
Size:  27.3 KB

Çiçek öncesi yapılan kaolin uygulamasının pamuklu bit popülasyonunu tamamen önlemediğini ancak önemli derecede azalttığını tesbit ettik.

Esas zararı nimf evresinde olan bu zararlı, ortamını bulduğunda tomurcuk salkımlarını içine alacak şekilde mumlu pamukçuklarından kendine bir hacim oluşturuyor. Bu mumlu pamuksu hacim kendisine dış şartlardan ve predatörlerden koruma sağlıyor. Bu aşamada yapılan herhangi bir ilaçlamanın dahi tesiri oldukça az.

Çiçek öncesi yaprak ve tomurcuklardaki kaplama zararlının barınmasını güçleştiriyor. Bu sayede azaltılmış popülasyon ile başka yöntemler kullanarak baş etmek fazlasıyla kolaylaşıyor.

Prays Oleae - Zeytin Güvesi

Name:  prays_oleae.jpg
Views: 21961
Size:  10.0 KB

Çiçek öncesi yapılan uygulamanın aynı zamanda zeytin güvesinin çiçek dölü zararını da önemli ölçüde azalttığını görme şansımız oldu. Özellikle de ikinci uygulama çiçek sonrası, meyvelerin saçma tanesi büyüklüğüne geldiği zamanda yapılması, çiçek dölü azaltılmış güvenin meyve dölünün daha da önemli bir oranda azaltmasını sağlıyor.

Çiçekler tomurcuktayken yapılan kaolin uygulamasının başka bir etkisi de çiçek zamanı bazen bir kaç saatliğine oluşabilen ani sıcaklık ve ışınım artışlarından çiçek demetlerini koruyarak yanmasını azaltıyor.

Kaolinin güve ve zeytin sineğindeki önleyici etkisi aynı değil. Zeytin sineğinde tek başına ve başka toksik insektisititlerle dahi ulaşılamayan koruma seviyesine sadece kaolin ile rahatlıkla ulaşılabiliyor. Buna karşın güvede aynı oranı sadece kaolin ile elde etmek mümkün değil. Benzer koruma ve engelleme oranına çıkabilmek için çiçek öncesi ve meyveler saçma tanesi kadarken yapılan uygulamalarda, kelebek larvalarına karşı çok etkili olan bacillus thuringiensis içerikli biyolojik bir doğal düşmanı kaolin ile birlikte kullanmak etki seviyesini önemli ölçüde yükseltiyor.

©Meyvelitepe

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön