View Single Post
Eski 08-04-2012, 09:32   #69
B.Unver
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 205
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi fzthalil Mesajı Göster
Sayın B.Unver,

1- evet sıvı besin kullanıyorum; şu anda çiçeksiz oldukları için ''N'' oranı yüksek besin kullanıyorum. Bora Bey sizin kadar mineral takibi yapamadığım için tuz takibini de yapamadım ve açıkçası diatomit'in tuzu absorbe etme özelliğini bilmiyordum.. bu başlığı biraz okudum ve böyle bir bilgiyi hatırlamıyorum(şu anda). benimki deli cesareti ve böyle böyle sizin gibi değerli hocalarımızın değerli değerlendirmeleriyle geliştirmeye çalışacağım
2-odamın sıcaklığı 20-24 C derecede kaldığı için sorun olmadı ve gelişimleri (en azından kötüleşme görmediğim için söylüyorum) bazı orkidelerimin yaprak ve yavru çıkarmaya başlamasından ötürü iyi görüyorum... ama uzun süreli sonuç ne olur bilemiyorum..

bu başlıkta daha önce başka üyelerin deneyimleri olmuş ve onlar da gelişmeler ve daha fazla gelişmeler görmüşler.. ben de buna binaen başladım aslında dış kaynaklarda daha çok hidroton kullanıldığını gördüm ama kendim bir phal'de denedim ve kök çürümesi devam etti.. o yüzden bıraktım. dediğim gibi inşallah uzun süreli sonuçlar müspet olur ve olmazsa da burada paylaşayacağım
Değerlendirmeleriniz için ayrıca teşekkür ederim..
Sayın fzthalil,

Konunun özü ne benim hocalık isteğim ne de bana böyle hitap edilmesidir.Öyle olsa idi Bankacı olmaz gider bir okulda öğretmenlik yapardım.

Neyse kısa kesip niye diatomide konusunda böyle yazdığımı size anlatayım.

Diatomite in tamamen saksı harcı olarak kullanımının tartışılması yurt dışı form, dernekler ve sitelerde yeni değil.

Özellikle 2006 yılında Amerika Orkide Topluluğu (AOS) 2006 yılı Eylül sayısında ciddi bir uyarı var.

Diyor ki "Diatomite tuzu emer ve bu köklere zarar verir ve geleneksel yıkama/durulama tekniklerine karşı cevap vermediğine dikkat edin".

"diatomite absorbs salt and salt can be injurious to orchid roots. If diatomite is used, be aware that it will retain fertilizer salts and is reported to not respond to conventional leaching/rinsing techniques."

Diğer yandan yakından izlediğim orchidboard da bu konuda sıkıntı olduğu ama 1/3 veya 1/4 oranında karışım içinde kullanımında sorun olmadığı belirtiliyor.

Yani yanlızca saksı harcı olarak diatomite kullanımı absorbe edilen tuza dikkat gibi, bu birikimi yıkama/durulamanın değişik ve zorlu bir teknik istediği gibi konular göz önüne alındığında belki alternatif bir yöntem ama orkide için rasyonel bir yöntem olmadığı kanısındayım.

Benimki gördüğünüz gibi araştırdığım konuyu paylaşmak.Hocalık sıfatını başkalarına bırakıyorum.Ya da benim hitap ettiğim zaten 1-2 adet bu forumda hocam olabilecek kişi var ki yazılarımda onlara bu sıfatı kullanırım.Öyle herkese de hoca demem.Laçkalık oluyor sonra

Velasıl kelam herkese diatomitli veya diatomitsiz sağlıklı ve bol çiçekli orkideler dilerim.


Düzenleyen B.Unver : 08-04-2012 saat 10:24
B.Unver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön