View Single Post
Eski 05-04-2012, 08:36   #3
çaça
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 07-02-2008
Şehir: hatay
Mesajlar: 162
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tugrulelkan Mesajı Göster
merhaba, hicaz nar yetiştiriciliğinde mühendis hatalarından ve bilgi eksikliğinden kaynaklanan büyük sorunlar yaşadık ağaçlarım 4 yaşında olmasına rağmen henüz verim alamadım 1000 adet hicaz narım var ancak ilk yıl yapılan bakımın ardından 2 nci yıl budama hatası 3 ncü yıl ilaçlama hatası 4 yıl budama hatası denilerek zamanımızı boşa harcadık ancak doğru mühendisi bulmak için sürekli arayış içinde olduk geç olsada kendi işimizi başkasına çok fazla güvenmeden kendimiz yapma kararı aldık , mühendis arkadaşların (hepsi için konuşmuyorum) işi ticarete döktüklerini olması gerekenden fazla ilaçla ve gübreyle bizi yanlış yönlendirdikleri kanaatindeyim. sizlerden ricam bu konuda bana teknik destek sağlamanız özellikle çiçeklenme döneminde kullanılan çiçek tutması için bir ilaçtan söz ediliyor bu ilacın ne olduğu atım zamanı ve atım şekli konusunda bilgi verirseniz çok sevinirim. mühendisler konusunda yazdıklarım belirttiğim gibi hepsi için geçerli değil ancak her meslek grubunda olduğu gibi kötü niyetli olanlardan söz ediyorum. hepinize teşekkür ederim saygılarımla,
Sn. tuğrulelkan,
Durumunuza gerçekten üzüldüm. belki de birşeyler duymak isteyeceğiniz en son kişilerden biriyim. çünkü ben de ziraat mühendisiyim.

bildiğim kadarı ile nar arsız bir bitkidir. birçok yerde sadece iyi bir sulamayla da tatminkar ürün verebilmektedir.

Ancak burada toprak yapısı da çok önemlidir. sizin toprağınızda bir sorun olabilir. bazı iz elementler eksik olabilir, fazla olabilir. Normal bir toprakta bu sorunları yaşamazdınız.

Budama hatası demişiniz. sana şunu söyleyebilirim. Nar bitkisi çalılaşmış eski dallarında meyve tutar. dipten veya dallardan yeni çıkmış kuvvetli-düzgün-taze dallar (biz bunlara obur dal diyoruz ) meyve vermez. Verir ama 3 yıl sonra.

budama yaparken ağaç şekil alsın diye, veya güzel görünsün diye eski dalların hepsini keser, taze obur dalları bırakırsanız meyve alamazsınız. Bu söylediklerimle bahçenizde yapılanları karşılaştırırsanız sanırım kafanızda birşeyler oluşacaktır.

Amacım kendimizi savunmak değil, size bir nebze olsun yardımcı olmaktır.çok çok selam ederim.

çaça Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön