Konu: erica
View Single Post
Eski 01-04-2012, 11:45   #44
Eser İlhan
Ağaç Dostu
 
Eser İlhan's Avatar
 
Giriş Tarihi: 04-03-2007
Şehir: Istanbul
Mesajlar: 1,298
Erica ve caluna'lar hakkında genel bilgi

Erica (FUNDA BİTKİSİ)
“Erica” dendiğinde genel olarak aynı familyaya (Ericaceae) dahil iki bitkiyi birden anlıyoruz; Caluna spp.(süpürge otu) ve Erica spp.( gerçek funda bitkisi ).

Calunalar : Birçok farklı türü olsa da bahçelerde ençok yetiştirileni Caluna vulgaris’dir. (vulgaris : adi, basit, sıradan )

C. vulgaris (süpürge çalısı) bütün Avrupada (ağırlıklı olarak orta ve kuzey Avrupa) ve Batı Sibirya’da doğal yayılım gösterir. Adı eski yunanca “kalynein” kelimesinden gelmektedir. Bu kelime “güzelleştirme, temizleme” anlamındadır ve eski çağlarda bu çalının dalları süpürge yapımında kullanılmıştır.

Bu gruba dahil bitkiler Temmuz- Ağustos aylarından itibaren çiçeklenmeye başlarlar, bu çiçeklerde tomurcuklar tam olarak açılmaz ve meyve oluşumu gerçekleşmez. Calluna çiçekleri çok uzun dayanır. Bitki soğuğa dayanıklıdır. Açık ve aydınlık alanları severler. pH 4.5 civarındaki asidik topraklardan hoşlanırlar. İlkbaharda Rhododendron gübreleri ile gübrelemek asit ortam açısından yararlıdır.

Bahçe ve balkonlarda açık alanda ve saksıda yetiştirilmeye uygundurlar, fazla yayılım göstermezler. Güneşli – yarı gölge alanlarda iyi gelişirler. Mart – Nisan aylarında çiçekleri geçtikten sonra yeşil gövdeye kadar kırpılarak budanmaları gelişimleri açısından tavsiye edilmektedir. Çok derin budamamaya özellikle dikkat etmek gerekir. Fazla derin budamalar bitki gelişimini durdurucu etki yapar.

Ericalarla Calunaları birbirinden ayırmak her zaman zor olmuştur. Bir dayanak olarak Calunaların dalları pulsu yapıda ama ericalarınkinin daha iğnemsi olması alınabilir..

Name:  024[1].jpg
Views: 3413
Size:  46.8 KB
CALUNA

Name:  erica_carnea[1].jpg
Views: 7618
Size:  45.7 KB
ERİCA

ERiCALAR: Dünya üzerinde çok yaygın yaşayan bitkilerdir.
Erica carnea (gerçek funda bitkisi) : Orta ve güney Avrupa anavatanıdır. Dona oldukça dayanıklıdır. Calunaların aksine kireçli topraklarda da yetişebilir. Güneşli ortam ve hafif nemli toprak sever. Yavaş büyür fakat zamanla 30 cm yüksekliğinde,15.-2 m genişliğinde bir alanı tek başına kaplayabilir. Ilıman geçen kışlarda aralık ayından itibaren çiçeklenmeye başlar ve Mart sonuna kadar açar. Çiçekleri böcekler için iyi birere besin kaynağıdır. Calunalar gibi ericalar da çiçekten sonra kırpılarak budanmaya ihtiyaç duyarlar.

Ericaların bakım ve istekleri birbirinden farklı olabilen birçok cinsi vardır. Buna örnek olarak çiçeklerinin iriliği ve güzelliği ile bizde de yaygın satılan Erica gracilis verilebilir. Bu bitkinin ana vatanı güney Afrika olduğundan soğuklara pek fazla dayanıklı değildir. İkinci yıl cılız olur ve bu nedenle Avrupa pazarında mevsimlik çiçek olarak değerlendirilmektedir.

Eğer erica carnea dışında bir erica almak istiyorsanız bakımı ve gereksinimleri hakkında bilgi edinmeden bitkiyi satın almamanızı deneyimlerimden yola çıkarak önerebilirim

Eser İlhan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön