View Single Post
Eski 30-03-2012, 21:10   #8
B.Unver
Ağaç Dostu
 
Giriş Tarihi: 31-10-2011
Şehir: İSTANBUL
Mesajlar: 205
Dİscus Rehberi 4 : Üretim (2)
Yavrular yaklaşık 20-25 gün olduklarında anne babadan ayrılarak büyütme tankına geçirilmelidir. Çünkü artık yavrularında büyümesiyle ufak hacimli üretim ortamında su değerleri bozulmaktadır. Hem yavruların daha geniş ve temiz su ortamında gelişebilmesi hem de anne babanın mukoza tabakasını yenileyebilmesi için bu idealdir. Yavrular belli bir büyüklükten sonra artık anne babanın mukozasına zarar vermektedir. Erken müdahale edilmediği takdirde anaçların ölümüne kadar gidebilir. Çünkü anne baba ne pahasına olursa olsun yavrularını yaşatmak ve büyütmek için elinden gelen gayreti gösterecektir. Bu inatçı özveri çifti ölüme bile götürebilir.
Yavruların suyu ilerleyen günlerde sertleştirilmelidir. Uygun değerler 400-700 microsiemens, 6.5-7.2 pH aralığıdır. Bu dönemde suda yeterince kalsiyum ve magnezyum tuzlarının varlığı iskelet yapısının düzgün ve hızlı gelişmesi için önemlidir.





Yavrular artemia yerken


Diğer örnek resimler:





Üretim Amaçlı Suda Dikkat Etmemiz Gereken Bazı Kavramlar Ve Suya Etkileri:
TDS: Toplam Çözülmüş Tuzlar(katılar)(Total Disolved Salt)Sudaki toplam çözünmüş katılar, inorganik tuzları ve az miktarda organik maddeleri içerirler. Gerek yüzey suları gerekse yeraltı suları ilişkide oldukları toprak ve taş malzemeden mineral çözerler. Çözünmüş inorganik maddeler suda iyon olarak bulunur. Part Per Million (ppm) olarak ölçülür.
EC: Elektriksel İletkenlik (Electrical Conductivity) çözünmüş iyon konsantrasyonunun çokluğu elektriksel iletkenliğin de suda artış gösterdiğini, azlığı iletkenliğin azaldığını işaret eder. microsiemens/cm (µS/cm) olarak ölçülür.
Distile sudaki (ozmos) TDS oranı düşük ve dolayısı ile EC de düşüktür.
Musluk suyunuzda TDS oranı yüksek ve dolayısı ile EC oranı yüksektir.
Böylece TDS ile EC arasında doğru orantılı bir ilişki vardır.
Diskus üretimi ile uğraşanlar üretim suyunda düşük iletkenlik isterler. Distile su ve musluk suyunu aşılayarak iletkenliği, TDS oranını düşürüp, suyu yumuşak yaparlar.
Ancak bir ufak ipucu vermek isterim. Suyun iletkenliği suyun sıcaklığı ile de ilintilidir. Sıcaklık çıktıkça iletkenlik de artar. Onun için düşük sıcaklıklarda iletkenlik daha düşüktür.

Üretim İçin:
Çok Yumuşak Su: TDS (0-70 ppm), EC (0-140 µS/cm), GH (0-50 mg (CaCo3)/Lt)
Anaçlar, Diskus Besleme, Yavru Gelişimi:
Yumuşak Su: TDS (70-150 ppm), EC (140-300 µS/cm), GH (50-100 mg (CaCo3)/lt)
Diskus Besleme,Yavru Gelişimi,
Hafif Sert: TDS (150-250 ppm), EC(300-500 µS/cm), GH (100-150 mg (CaCo3)/lt)
Yavru Gelişimi(Üreticinin Uyguladığı Yönteme Bağlı)
Orta Sert: TDS (250-320 ppm), EC(500-640 µS/cm), GH (150-200 mg(CaCo3)/lt)

________________________________________




Bora Ünver & ALi Osman Felek 15-04-2005

B.Unver Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön