View Single Post
Eski 26-03-2012, 12:07   #30
dere1974
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 02-06-2008
Şehir: balıkesir
Mesajlar: 96
Hoşgeldiniz Sayın SADIK86.HAN
Sorularınızı elimden geldiğince yanıtlamaya çalışayım;
Ceviz konusunda bilgi ve tecrübesine güvendiğim Hocalarımızdan Sayın Prof. Dr. Yaşar Akça'ya göre "Düşük kış sıcaklıkları, cevizlerde ilkbahar geç ve sonbahar erken donları gibi zarar yapabilir. Ashley, Eureka, Franquette, Hartley, Payne ve Serr gibi ceviz çeşitleri dinlenme döneminde yaklaşık -11,5 dereceye kadar dayanabilmektedir. Kasım 1955 de Oregonda yaşanan -18 derecelik bir düşük sıcaklıkta Franquette ceviz çeşidi çok şiddetli bir şekilde zararlanmıştır. denmektedir. Şahsi görüşüm Nallıhan da mikroiklim koşullarını iyi öğrenip bu duruma göre çeşit seçimine gidebilirsiniz. Belki Anadoluda kendini ispatlamış Kaman çeşitlerini düşünebilirsiniz. Kaman çeşidi için uyarmam gereken nokta tohumdan yetiştirilmiş fide değil gerçekten aşılı fidan bulmanızdır. Yoksa verime yatması için uzun yıllar beklersiniz.

Türkiyemizde benim ulaşabildiğim en yaşlı chandler bahçesi 7 yaşında 1000 dekar cevizi olan Kocaelideki Ataman Çiftliği. Mühendislerinin görüşüne göre Chandler 5x7 metre aralıkla en güzel sonucu veriyormuş.

Çeşidi doğru fidan almak gerçekten çok önemli. Ne yapmalıyız dersen mutlaka sertifika verebilen fidancılardan sertifika ve faturasıyla satın almalı, bu konuda daha eski ve deneyimli ceviz fidanı yetiştiricilerini aramalıyız derim. Dikimden itibaren ilk yılda görülen meyvelerden bir kısmını ağaçta bırakıp olgunlaştıklarında gerçekten doğru çeşit mi diye bilen birilerine göstermek şu şekilde faydalı olabilir ki; çeşit doğru çıkmazsa bir an önce yasal yola başvurup ziyanımızı tazmin edelim ve çeşit değiştirme aşısıyla yine doğru çeşide dönebilelim.

dere1974 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön