View Single Post
Eski 06-04-2007, 00:35   #819
Mine Pakkaner
agaclar.net
 
Mine Pakkaner's Avatar
 
Giriş Tarihi: 06-01-2006
Şehir: İzmir
Mesajlar: 10,707
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tsrl Mesajı Göster
Mine Hanım,
gardenyayı 31 Mart cumartesi aldım , yemyeşil tomurcuk dolu ve oldukça sağlıklı görünüyordu. Önce güneşliğin arkasından (güneşlik dediğime bakmayın oldukça aydınlık bir yerdi) kalorifere yakın bir noktaya koydum ama pazartesi günü itibarı ile sararmaya başladı.Sizin tarifiniz dediğim limon tuzu ile karıştırılmış su (şehir suyu değil içme suyu kullandım)ile biraz suladım, iki gün sonrada demirsülfatlı su ile suladım, yapraklarını da sulamayı ihmal etmedim. Ama hala sararma devam ediyor. Sararma önce tomurcuktan başladı sonra yaşlı yapraklara sıçradı. 'Yerini mi sevmedi' diye düşünüp mutfağa aldım orada aydınlık ama bizim mutfak camı sürekli açık acaba camdan mı etkilendi birtürlü çözemedim.Yaprakların altına üstüne baktım herhangi bir asalak bulamadım ama bazı genç yapraklarında şekilleri biraz bozuk (yaprak canlı parlak,tek tarafları büzüşmüş gibi)
...
Gardenya sudaki yüksek pH yüzünden bu kadar hızla sararmaz. Ayrıca bu şekilde sararmaz. pH yüksek olursademir eksikliği baş gösterir doğru ama burada demir eksikliği yok. Demir eksikliğinde sararma genç yapraklarda görülür ve damarlar arasıdır. Damarlar yeşil kalır.Sararma sizdeki gibi yaprağın bir bölgesiyle sınırlı kalmaz. Bütün yüzeyde olur.

Bitkinizin yeni yerine tepki verdiğini düşünüyorum. 3 gün içinde aniden bu duruma gelmesi başka birşeyi düşündürmüyor. Yerini sabitleyin ancak sürekli esintiye de maruz kalmasın. Nasıl bir ortamdan çıktığını bilmiyoruz, alıştırılması gerek. İzmir'de dış mekanda rahatça ve sorunsuzca yetişiyor ancak kuytu noktalarda olması şartıyla.

Aşırı veya az sulama, yetersiz ışık (aslında dış mekan bitkisi bir çalıdır, güneşli ortamı sever, iç mekanda doğu pencereleri idealdir.), sık yer değiştirme, yüksek gece sıcaklığı, gündüz yüksek sıcaklık veya ısı kaynağına yakın olma bitkiyi strese sokar. Sararma ve gonca dökümü başlar. Bitkiyi 1/3 torf, 1/3 bahçe toprağı ve 1/3 kompost içeren bir harca geçirin. Kökleri bozmayın. Çiçekli bitkiler için bir besin vermeye başlayın ve sonbahara dek sürdürün. İki sulama arasında saksı harcının hafif kurumasına izin verin. Çok ıslak toprak da bu sorunlara yol açar.

Mine Pakkaner Çevrimdışı   Başa Dön