View Single Post
Eski 15-03-2012, 09:55   #243
Fatih Şengül
Ağaçsever
 
Fatih Şengül's Avatar
 
Giriş Tarihi: 12-03-2012
Şehir: Kastamonu/Tosya
Mesajlar: 62
Selamlar saygılar... Ben de avlanma konusunda bir şeyler anlatmak istiyorum.
Ekosistemde besin zincirinin bozulduğu anlar oluşmakta. Hava kirliliği ve oksijen üreten canlıların zarar görmesi bozulmada ilk sırada yer alabilir. Zira devamında tüketici canlılar için yetersiz besin ve populasyonlarda aşırı artış ya da aşırı azalma görülebilir. Avcılığın ise belirli türlerin sayısında denge oluşturmak açısından faydalı olduğu söylenebilir çünkü besin zincirine başından sonuna kadar en önemli etkiyi yapan insanoğludur. Fakat geçmişten günümüze bir göz atarsak nüfusu sürekli artan grafikte olan canlı türü sadece insandır. Nesli tükenme tehlikesinde olan canlıları da kıyaslarsak insan, besin zincirini olumsuz yönde etkilemiş diyebiliriz. Bu açıdan bakarsak ta türlerin sayısal dengesini doğal av-avcı ilişkisine bırakırsak daha anlamlı olur kanaatindeyim.
Avcılık konusunda ise şahsi görüşüm doğal avcılardan yana... Doğada; kurt, ayı, kartal vs. yırtıcı hayvanların dengeli olarak beslenmesi ve üremesi yine doğada ki av konumunda bulunan canlılara bağlı(besin zincirinde enerji aktarımının başlarında bulunan bitkiler de buna dahil). Bu av-avcı ilişkisi bin yıllardır var olan içgüdüsel ve yaşamsal bir gerçektir.
Örneğin bahçenizde beslediğiniz bir tavuk bile yukarıda av aramak için süzülen atmacayı gördüğü anda savunmaya geçecektir... Tavuk yüzyıllardır evcil olmasına karşın bu davranışı içgüdüsel olarak gerçekleşir, fakat aynı tavuk yem için çağrı yapan insana aynı tepkiyi vermez bilakis daha da yakınlaşır. Bu durum gösterir ki doğanın gerçek avcıları biz değiliz. Her ne kadar güç, akıl ve çoğunluk sahibi olsak ta, asıl avcılar bizden ayrı bir şekilde, zor şartlar altında hayatlarını sürdürmeye çalışmaktadırlar.
Katılmayanlar olabilir ama ben derim ki zevk için yapılan av, cinayettir...
sürçü lisan ettiysem affola...


Düzenleyen Fatih Şengül : 15-03-2012 saat 11:05
Fatih Şengül Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön