View Single Post
Eski 05-04-2007, 18:07   #33
Dogasever
Ağaç Dostu
 
Dogasever's Avatar
 
Giriş Tarihi: 05-04-2007
Şehir: Appleton-İngiltere
Mesajlar: 1,706
EM bir felsefedir!

Sevgili agaçsever dostlar,
Bir süredir buradaki yazıları ilgiyle okuyorum. EM ile tanışan ilk Türk vatandaşlarından biriyim. O yüzden birkaç satır yazma gereği duydum. Bu sitede EM'yi tanıtan Kümes14 adlı arkadaşımızın konuya biraz ortadan girerek yanlış bir izlenim yaratmış olabileceğini düşündüm.

Kanımca, EM'nin ilk ortaya çıkışı ve kullanımının yaygınlaşması hakkında bilgi vermeden, Türkiye'deki uygulamaların anlatılması biraz eksik olmuş. Kumes14'e yapılan eleştirilerde haklılık payı var elbette. Ancak, Kumes14'ün tutumu EM hakkında yanlış izlenim yaratmamalı çünkü EM yeryüzünde açlığı yenmek, birlikte varoluş, birlikte zenginleşme ve insanların mutluluğu için geliştirilmiştir. (Şu anda Afrika'ya bedava verilmektedir. Ayrıca, her ülkedeki fiyatı da o ülkenin ekonomik durumu gözönüne alınarak belirlenmektedir.)

Aslında geliştirilmiştir demek de yanlış olur çünkü EM zaten doğada belirli ortamlarda mevcuttur. Prof Higa'nın yaptığı şey, doğada varolan bu mikroorganizma karışımını çoğaltmayı başarmış olmasıdır. Higa bu işi 1970'li yılların sonunda başarmıştır. Higa fakir bir çiftçinin oğludur ve hayali dünyada açlığı yenecek bir mikroorganizma kokteyli bulmaktı ve bunu başardı.

İlk yıllarda EM sadece tarımda kullanıldı. Uzakdoğu'da Kyusei Doğal Çiftçilik hareketi, ilk ortaya çıktığından beri kimyasal gübre ve pestisitleri kullanmayı reddetmiştir. Bu hareket, EM'yi ilk kucaklayan çiftçilik hareketidir. Ayrıca, INFRC, SKK, ADANK, IFOAM, USDA gibi uluslararası kuruluşlar EM'yi resmen kabul etmiş ve tüm dünyada kullanımını desteklemektedir.

WWF, organik atıklardan kaliteli gübre üretiminde EM ile son derece başarılı çalışmalar gerçekleştirmiştir. Daha sonraları topraklarda pestisit ve diğer kimyasal kalıntıları parçalayıp zararsız hale getirdiği tespit edilince, çevrede de kullanımı hızla yayılmaya başladı. Bugün başta Japonya olmak üzere dünyanın her yerinde derelerin, göllerin arıtımında, çöplüklerde ve hayvan barınaklarında daha sağlıklı bir ortam yaratmak için kullanılmaktadır.

Japonya'da Seto İç Denizi EM ile temizlenmiştir. Bu konuda ayrıntılı bir video filmini izleyebilirsiniz: http://video.google.com/googleplayer...63111588271889

EM ile ilgili asıl önemli nokta ise, EM'nin diğer teknolojilerin aksine, yeryüzünde entropi artışını azaltan tek teknoloji olmasıdır. Bitkilerin fotosentez kapasitesinin artırılmış olması, birçok besin maddesinin daha uzun süre saklanabilmesi, binaların daha dayanıklı ve uzun ömürlü olması, korozyonu önleme özelliği, birçok sanayide ve tarımda kimyasal madde kullanımını ya çok aza indirmesi ya da tamamen ortadan kaldırması, doğal kaynakların kullanımının en aza indirilmesi, geri kazanım sağlaması hep bu özelliğine katkıda bulunan etmenlerdir.

Yeryüzünde entropi artışı istenmeyen bir durum olup insanlığın yaşadığı küresel ısınma ve yeni bazı hastalıkların ortaya çıkmasından sorumludur. Bu yüzden, EM, çağımız için gerçekten son derece yararlı bir üründür ve kısa bir gelecekte Türkiye gibi gelişmekte olan ülkelerde kullanımı son derece yaygınlaşacaktır. Çünkü yaşadığımız sorunlar da, EM'nin sunduğu ekonomik ve akılcı çözümler de apaçık ortadadır.

Umarım EM konusunda biraz da olsa bazı konuların açıklığa kavuşmasına katkım olmuştur. Eğer yukarıda bahsedilen konularda ve genel olarak EM ile ilgili sorusu olanlar varsa, çekinmeden bana sorabilirler. Elimden geldiğince yanıtlamaya çalışırım. Saygılarımla


Düzenleyen malina : 05-04-2007 saat 22:26 Neden: paragraf yapıldı
Dogasever Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön