View Single Post
Eski 09-03-2012, 17:24   #36
Cizmeli Kedi
Ağaç Dostu
 
Cizmeli Kedi's Avatar
 
Giriş Tarihi: 17-04-2011
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 136
Merhaba, Faruk Bey kızmazsa bir satış sitesinde yer alan bilgilerini ekleyeyim ben:

"Vermikülit, volkanik mağma kaynaklarından elde edilen bir siliat mineraldir ve yüksek ısı ile işlenerek hacmi genişler, geçirgenliği artar ve hacim ağırlığı belirgin bir şekilde düşerek şekil değiştirir. Elde edilen ürün çok hafif, steril, gübreleri hızla alma ve bitkiye yavaş bir şekilde verme kapasitesine sahiptir. Vermikülit'in ısı izolasyonu iyidir ve ateşe dayanıklıdır. Toprağına vermikülit karıştırılan bitkinin , kökleri kışın donlara ,yazınsa yüksek ısılara karşı korunaklı olur.

Vermikülit 750 C sıcaklıkta gerçekleştirilen bir ısıl işlem sonucunda elde edilir. Bu ısıl işlem sonrası Vermikülit fide yetiştiriciliğinde önemli avantaj sağlayan şu özelliklere sahip olur.

*Ekstra hafif ağırlık

*Yüksek havalanma kapasitesi

*Yüksek Su tutma kapasitesi

*İnorganik ve steril olma özelliği- özellikle soğuk uygulamalarda nemlendirilmiş vermikülit içine karıştırılan tohumlar,malzemenin steril olması nedeni ile çürümeden çimlenmeye hazır hale gelirler.

*Yüksek absorbsiyon gücü

*Absorbe edilen sıvıları yavaş serbest bırakma özelliği- Toprağa karıştırılan gübreleri, ve sulama suyunu bünyesinde toplayarak , bitki köklerine yavaş yavaş vererek en sağlıklı gelişimi sağlar.

*Düşük ısı geçirgenliği, yüksek izolasyon özelliği

ermikülit fide yetiştiriciliğinde tohum ekimi yapılacak karışımı oluşturmak üzere torf ile değişik oranlarda karıştırılarak kullanılır.

Tavsiye edilen oran, 1 Lt Vermikülite 1 Lt Torf şeklindedir. Vermikülit'in ekstra hafif özelliği tohum ekiminin yapılacağı karışımda daha fazla sayıda küçük hava boşluklarını oluşmasını sağlar. Bu durum kök bölgesinde daha iyi bir havalanmaya ve daha fazla oksijen bulunmasına olanak verir. Yüksek su tutma gücü hızlı ve kuvvetli bir kök gelişimine teşvik eder. Sonuç olarak gelişmiş bir kök sistemi dikim sonrası hızlı bir adaptasyon sağlar .

İnorganik ve steril olma özelliklerinden dolayı Vermikülit hiçbir endişe duyulmadan güvenle kullanılabilecek bir karışım materyalidir.

Vermikülit parçacıklarının geniş ( fazla bir yüzeye sahip olması su ve beraberindeki bitki besin maddelerinin hızlı bir şekilde tutulmasını, daha sonra bitkinin istediği gibi yavaş yavaş serbest hale geçmesini sağlar.

Vermikülit parçacıklarının fiziksel özelliği nedeni ile fide kökleri daha kuvvetli ve stabil yapıda olacaktır. Bu durum fide köklerinin dış etkenlerden daha az zarar görmesini sağlar.

Vermikülit inorganik bir maddedir ve hiçbir hastalık **** yabancı ot barındırmaz."

"Cocopeat
Hindistan cevizinin kabukları ve lifleri küçük parçalara bölünerek oluşturulan doğal bir substrat’dır. Dünyada 90’lı yıllardan bu yana kullanılan ve hızla yaygınlaşan bitki yetiştirme ortamının doğal pH sı 5,5-6,4 arasındadır. Gartengold Cocopeatin Hazırlanması; Parçalara bölünen Hindistan cevizi iki defa yıkanarak tuzdan arındırılır, kalsiyum ve magnezyum ilave edilir. Bu işleme Buffering adı verilir. Daha sonra kurutulmaya alınır. Kurutulan parçalar yüksek ısı ile steril edilerek preslenir. Süs bitkilerinde, kesme çiçeklerde, domates, salatalık ve biber başta olmak üzere tüm bitkilerin üretiminde kullanılır. Gartengold cocopeat blok 45 lt. su verilerek ıslatılır. Suyu emen blok yumuşar ve kısa zamanda kolayca dağıtılır. Dağılan bloktan minimum 65 lt substrat elde edilir. Bu substratı tohum, çelik ve saksılamada kullanabilirsiniz. Kuru ağırlığının 9 katı suyu ve besinleri emerek bünyesinde depolar ve bitkinin ihtiyacı oldukça bitkiyibesler. Gevşek yapısı sayesinde optimum köklenme ve büyüme ortamı yaratır. Sudan, gübreden,zamandan ve işçilikten tasarruf sağlar. Mükemmel bir drenaja sahip olan cocopeat kesekleşmez ve bulaşmaz. Uzun ömürlüdür ve ekonomiktir. "

Cizmeli Kedi Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön