View Single Post
Eski 06-03-2012, 11:44   #1
malina
agaclar.net
 
malina's Avatar
 
Giriş Tarihi: 03-04-2004
Şehir: İstanbul
Mesajlar: 37,246
menekşecibaba

Agaclar.net'e geliş maceranız nasıl oldu?
İnternet te Afrika menekşesi ile ilgili bilgi , kaynak araştırması yaparken agaclar.net i keşfettim. Türkiye de bu konuda çok yetersiz bilgi bulunmasına rağmen amatörce kendi çaba ve özverileriyle her şeyi paylaşan güzel candan insanları buldum. Agaclar.net ummanına daldıkça burayı niye daha önceden keşfetmemişim diye hayıflandım.

Burada neler öğrendiniz?
Küçüklüğümden beri ; yeşilliğin,toprak ve bitki dünyasının huzurunu sevmiş,aramış ve yaşamışımdır.Burayı bulunca işte dedim benim gibi yeşil sevdalısı insanların buluşma noktasını buldum.Buradan çok şey öğrendim güzel dostlukları,candan paylaşımları,topraksız tarım çalışmalarını, sorunlu bitkiler için ev yapımı ilaçları, karınca yuvası toprağından (yumurtalarından) yoğurt mayası yapımını ..

Diğer üyeler sizden neler öğrendi?
Bilemiyorum , elimden geldiğince bildiğim konularda (Afrika menekşesi ile ilgili) yardımcı olmaya , öğrendiğim yeni şeyleri paylaşmaya çalıştım ; yardımcı olabiliyorsam ne mutlu bana.

Sizi tanıyalım
Biga doğumluyum , İzmir de yaşıyorum. Orman endüstri Mühendisiyim ama mesleğimi hiç yapmadım,4-5 sene seracılıkla uğraştıktan sonra tek başına olduğumdan meşakkatinden dolayı bıraktım. Ticaret hayatında yıllarca kırtasiye işiyle uğraştım şükür emekli oldum ama çalışmaya devam ediyorum.Son senelerde de hobi olarak menekşe yetiştiriyorum.
Bir kızım bir oğlum ve mutlu bir evliliğim var.
İzmir de beton yığınlarının arasında yeşillik hasretimi evim ve işyerim ve cevremdeki bütün boş alanları değerlendirerek menekşeyle dolduruyorum.

Zamanınızın ne kadarını bitkilere ayırıyorsunuz?
Her gün 2-3 saatimi ayırıyorum.

Agaclar.net'te "şu da olsaydı" ya da "olmasaydı iyi olurdu" diyebileceğiniz neler var?
Benim şöyle bir önerim var ama ; agaclar.net önderliğinde Türkiye nin değişik yerlerinde ilçe ve illerinde o yöreye has olan bir bitki nin sembolleştirilmesi olamaz mı ? Manisa nın lalesi gibi diyelim İzmir de sakız sardunya , İstanbul da semt semt gül,,vs. , Adana da sardunya , Tire de Afrika menekşesi gibi. Diyelim bu konuda o il veya ilçe de o bitki için en uygun gün seçilir ve o gün orası o bitkinin dağıtımının bilgilendirilmesinin yapıldığı toplantılar yapılabilir.O bitki o yörede balkon ve bahçelere ekilebilir. O terdeki belediye ve ilgili kuruluşlarla ilişki kurulup ortak hareket edilebilir.

Diğer üyelere ne tür önerileriniz olabilir?
Allah ın bize verdiği bu verimli ve dünyanın en güzel topraklarını en iyi şekilde değerlendirmek için ellerinden geleni yapmalarını , buradan öğrendikleri bilgileri cevrelerine yaymalarını , tanıdıklarını agaclar.net le tanıştırmalarını.

Bitkilerle ilgilenmek sizi nasıl etkiliyor? En çok ilgilendiğiniz türler hangileri?
Herzaman insanı bu hayata bağlıyacak güzellikler vardır.50 sini geçmiş birisi olarak birçok şeyler yaşadım tecrübeler kazandım,insanların nice anlamsız şeylerin peşine takılarak kendilerini helak etmesine şahit oldum,üzüldüm.Allah a şükür her şey den zevk almasını bildim ; hatalardan üzüntülerden kendimi sıyırıp yeni keşifler yaptım. Hayat hiçbir zaman tekdüze değildir sürekli inişler çıkışlar,aşklar yaşarız.

Çok sevdiğim eşim ve iki çocuğum olmasına rağmen bu yaşta yeniden bir aşk yaşıyorum.Eşim kıskansada menekşe aşkı bambaşka ..
Düşünüyorumda yurdumuz o kadar verimli ki,bitki çeşidimiz o kadar zengin ki ondan dolayı mı menekşe çeşitlerinde bu kadar geriyiz?
Ben bu konuda elimden geleni yapmaya çalışıyorum,Yurtdışından 400 e yakın çeşit getirttim.Araştırmalar yapıyorum.

Bitkilerle ilgilenirken yaşadığınız en ilgi çekici, trajik ya da komik olay hangisi?
İlk seracılık girişiminde 30 sene önce Güzelbahçe girişinde kurmaya çalıştığım seranın 4 defa parçalanıp mahvolmasından sonra heveslerimin kırılıp evin arkasındaki boş arsayda o işi devam etmem.

Foruma katıldıktan sonra ileriye dönük planlarınızda değişiklikler oldu mu?
Menekşeye gönül vermiş sevdalı bir gurup olarak yapmamız gereken çok şey var.Hayatım boyunca Türkiye de eksikliğini görüpte üzüldüğüm , yakındığım birçok şey olmuştur , Afrika menekşesi de bunlardan birisi. En çok kızdığım ve karşılaştığım şeylerden biriside herşeyi küçük ve önemsiz görmemiz. Halbuki hayatta hiçbir şey küçük ve önemsiz değildir. Her büyük başarının ardında birçok küçük şeyler yatar.

Bunları niye anlatıyorum ,bakıyorum birçok kişi için önemsiz , basit birşey gibi gelen afrika menekşesi üreticiliği ve çeşitliliği bazı yerlerde çok gelişmiş örneğin USA ve RUSYA da veya belirli bölgelerde . Ve o bölgelerde çok büyük bir ekonomik potansiyel oluşmuş , binlerce kişi ona gönül vermiş , organizasyonlar kurulmuş , pazarlar oluşturulmuş. Ne için bizde birçok kişinin burun kıvırdığı bir ayrıntı için. Düşünün 40 yaşlarındaki kız kardeşim bile bana gülerek bakıyor ve bunlarla niye uğraşıyorsun başka yapacak işin yok mu diyebiliyor

Sadece maddi açıdan değil insanı hayata bağlayan ,hayatın güzelliklerini tattıran bu kadar güzel ve zevkli başka ne olabilir.Yapılamayacak hiç birşey yok , yeterki elele verip bir ucundan tutup yapabileceğimiz şeyleri yapıp birleştirmek , birbirimize yardımcı olmak. 5-10 Sene sonra Türkiye bu konuda niye söz ettirilen bir ülke olmasın USA , RUSYA , TÜRKİYE gibi ne eksiğimiz varki.Büyük yangınlar bir kıvılcımla başlar.

Agaclar.net toplantılarına katılıyor musunuz? Gözlemlerinizi yazar mısınız?
İki toplantıya katıldım,Mine Hanım ın enerjisine hayran kaldım.

Bitkilerle ilgili yararlandığınız ve önereceğiniz kitaplar hangileri?
Hiç bilmiyorum , her türlü bilgiye internet ten ulaşıyorum.

Doğa ve çevre ile ilişkisini örnek aldığınız ya da örnek diye gösterebileceğiniz insanlar var mı?
Hayrettin Karaca

Bitkilerle ilgili mesleki bir eğitim aldınız mı? Almak ister misiniz?
Orman Endüstri Mühendisi yim ama kendimi bu konuda fazla yeterli görmüyorum. Afrika menekşesi üzerine bilgilerimin çoğunu 3-4 seneli internetten topladığım bilgi ve araştırmalarıma borçluyum.

Zamanınızın ne kadarını agaclar.net'e ayırıyorsunuz?
Boş kaldığım vakitlerde giriyorum , günde 1-2 saati buluyordur herhalde.

Bitkilerden başka ilgilendiğiniz neler var?
Yürüyüş , fotografcılık , satranç gibi.

Bitki, tohum, çelik paylaşımlarına katıldınız mı? Neler düşünüyorsunuz?
Katıldım çok güzel bir faaliyet.

Forumdaki hangi üyeler sizi olumlu yönde etkiliyor, neden?
Bu konuda isim vermek istemiyorum olumlu katkıda bulunan herkes benim için çok değerlidir kıymetlidir.

Gönüllüsü olduğunuz Sivil Toplum Örgütleri var mı? Hangileri?
Yok

Doğa ve çevre konularında yapılan protestolara aktif olarak katılır mısınız, katılmak gerekir mi?
Bu tür bir toplantının samimi olduğuna kanaat getirirsem katılırdım amma ülkemizde bu tür toplantı ve faaliyetlerin başkaları tarafından yönlendirilip kullanıldığını düşünüyorum.

TV ve radyoda bu konuları işleyen programları yeterli buluyor musunuz, nasıl olmalı?
Kesinlikle yetersiz,diziler ve abur cubur muhabbet programlarıyla dolduracaklarına faydalı belgesellere faydalı bilgiler içren toplumsal eğitim içeren programlara ağırlık verilse çok iyi olur.

Hobi bahçeleri hakkında neler düşünüyorsunuz?
Güzel bir çalışma ama yeterli olduğunu sanmıyorum.

Hepsinden sadece birer tane yazın: En sevdiğiniz;
ağaç: Çınar
çiçek; Afrika Menekşesi
kitap: Tanrı ya koşan fizik
şarkı: Gülpembe
müzik grubu/müzik sanatçısı: Barış Manco
ressam: İbrahim Çallı
şair: Refik YILDIZ
film: Bay Evet
web sitesi: Agaclar.net

Müsadenizle eklemek istiyorum.
MEVLANA
"Üzülme" der Hz. Mevlana ve devam eder;
"Bir yandan korku, bir yandan ümidin varsa iki kanatlı olursun, Tek kanatla uçulmaz zaten
Sopayla kilime vuranın gayesi kilimi dövmek değil, Kilimin tozunu almaktır. Allah sana sıkıntı vermekle tozunu, kirini alır. Niye kederlenirsin?
Taş taşlıktan geçmedikçe parmaklara yüzük olamaz. Yüzük olmak dileyen taş, ezilmeyi yontulmayı göze almalıdır."
İnsanda güzel olan yüzdür, yüzde güzel olan gözdür ama insanı insan yapan ağızdan çıkan sözdür..

malina Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön